Fræna: Løsningen vil være en ny parkeringsplass i tilknytning til den nye Varholvegen, som er tenkt bygd fra Varhol rett over utmarka til fv. 64 på Fræneidet.

Vet om problemet

Ordfører Tove Henøen forklarer bakgrunnen for at prosjektet kan ta tid å gjennomføre:

– Jeg er klar over utfordringene vedrørende parkeringen ved Trollkyrkja. I planen som vi har lagt fram for bygging av Varholvegen er det tenkt at det skal lages en helt ny og større parkeringsplass sammen med avkjørselen til Varholvegen fra Fræneidet. Avkjørselen ned til parkeringsplassen slik den ligger i dag, er uheldig i forhold til trafikksikkerheten i svingen, og det vil være en stor fordel å flytte den. Det tror jeg også Vegvesenet ønsker, og forhåpentligvis vil de være med på å bidra.

Mindre penger

Ordføreren viser til at prosjektet ikke har fått tilført de pengene som var forventet.

– Vi fikk dessverre ikke tilsagn på mer enn 4 millioner i støtte fra Kommunaldepartementet til bygging av Varholvegen, og det er langt mindre enn vi var forespeilet. Vi skulle jo få så mye ekstra støtte når vi slo sammen Eide og Fræna, men når vedtakene er gjort, viser det seg at vi ikke får så mye likevel. Vi vil sjekke opp med departementet om det er mulig eventuelt å dele opp prosjektet, slik at vi for eksempel kan begynne på Fræneidet med ny avkjørsel og parkeringsplass, sier Tove Henøen.

Håper å finn god løsning

Frænas folkehelserådgiver, Ragnhild Aas, ønsker også parkeringsproblemet løst.

– Kommunen har i flere omganger jobbet med løsninger sammen med grunneier, men det har ikke ført fram til en bedre løsning enn slik det ser ut i dag. Vi håper å løse dette for framtida på en god måte for alle parter. Dette må vi nok arbeide mer med, både sammen med grunneiere og Vegvesenet, som er godt kjent med saka, sier Aas.

Farlige situasjoner

Hun viser til at her er det snakk om avkjøring i en 80-sone på en kurvet hovedveg.

– Det er ikke noen god løsning på sikt. Spesielt ikke når det nå parkeres på begge sider når parkeringsplassen blir full. Dette parkeringsmønsteret skaper veldig farlige situasjoner og er også en belastning for grunneier. Trollkyrkja er et fantastisk fint og spesielt turmål som vi må ta godt vare på. Så dette vi må løse.

– Positivt

– Utfordringer som økende turtrafikk og at stadig flere vil bruke fjellet, er egentlig et positivt problem sett med folkehelseøyne. At flere skal bli mer aktive er jo nettopp det vi ønsker å få til. Inaktivitet og stillesitting er i dag en av samfunnets store utfordringer. Det er derfor desto viktigere at vi greier å løse slike praktiske problem som parkering og tilgjengelighet, sier Aas.

Stikk Ut-suksess

Hun sier dette er baksida av medaljen med Stikk Ut-suksessen og at friluftsliv generelt har en stor oppblomstring i hele samfunnet. At Stikk Ut skulle bli en så stor suksess hadde vel knapt noen sett for seg for 5 eller 10 år siden.

– Vi i kommunene henger nok litt etter med tilretteleggingen på flere steder enn ved Trollkyrkja. Dette er et kjent problem for oss, som vi gjerne vil sette mer søkelys på. Å legge bedre til rett for at folk skal bevege seg mer, er et veldig viktig folkehelsetiltak og helsefremming i praksis, påpeker folkehelserådgiveren.

– Vi håper å komme videre med gode løsninger både ved Trollkyrkja og andre steder, sier Ragnhild Aas til slutt.

Ragnhild Aas, rådgiver i folkehelse i Fræna. Foto: Oddbjørn Harnes
Tove Henøen (Sp), ordfører i Fræna. Foto: Bjørn Brunvoll