- Å gi noen garantier er vanskelig når det kjærlighet, men jeg håper kommunestyret kan vedta en kjærlighetsintensjon. Nemlig en intensjon om at ektefeller eller samboere skal få anledning til å bo sammen også når de blir eldre og pleietrengende. Og at kommunen skal strekke seg langt for å få dette til, sa Brekken.

Hun pekte på at kjærlighet betyr mye, også når man blir gammel.

- Det å kunne få leve sammen med sin ektefelle eller samboer ville bety mye for tryggheten, sa Brekken.

Forslaget fikk mye støtte fra talerstolen. Høyres Øyvind Iversen ville i utgangspunktet at kommunen skulle gå lengre og gjøre samboermuligheten til en rettighet, men innså at det ville kunne by på problemer om den som i utgangspunktet var pleietrengende falt fra og plassene ble opptatt av beboere som ikke var pleietrengende. Som et oversendelsesforslag ba Iversen om at rådmannen likevel vurderte muligheten av å innarbeide en samboergaranti.

Flertallet i kommunestyret vedtok nytt punkt i forskriften:  «Når dette er et uttrykt ønske fra bruker åpner det for at ektefeller eller samboer skal få vurdert muligheten for å bo sammen. Dette gjelder i tilfeller der den andre også er avhengig av omsorgstjenester.»

Det er Stortingets som har pålagt landets kommuner å utforme egen forskrift med kriterier for tildeling av langtidsopphold i sykehjem eller tilsvarende bolig særskilt tilrettelagt for heldøgns tjenester.