MOLDE: Torsdag kveld åpnet utstillingen som rett og slett har fått tittelen "Nye arbeider".

– Det er bare bilder som ikke har blitt vist før. Datert til 2017, selv om jeg har jobbet med flere av dem over lenger tid, sier Opdahl, som har atelier midt i sin egen motivverden på Godøya utenfor Ålesund.

Legger ikke ned penselen

At den populære kunstneren har rundet 70 for tre år siden markeres på etterskudd med en retrospektiv utstilling i Kunstmuseet Kube i Ålesund. Den blir hengende helt til jul.

– Utstillingen er et spennende tilbakeblikk, med ulike uttrykk jeg har jobbet med siden jeg gikk ut fra kunsthøgskolen i 1962. Jeg ser tidlige spor av landskapet jeg har havnet i, av hav, fjord og fjell, selve kilden til mine malerier, sier Opdahl, og forklarer at han er på jakt etter å hente ut uttrykket, stemningen og følelsene landskapet gir.

– Du har blitt 73 år og er fortsatt i full vigør?

– Ja, jeg jobber mye. Men det er ikke en tvang, det er en glede. Det er like spennende hver eneste dag. Når du er kunstner, er det ikke slik at du legger ned penselen når du blir 76, humrer Opdahl, som plasserer navnetrekket sitt på baksiden av bildene.

– Signaturen min, den er jo over hele bildet, forklarer han.

Stort publikum i Molde

Ørnulf Opdahl har stilt ut både i Molde Kunstforening og hos Per Viken tidligere, men det begynner å bli lenge siden.

Dessuten har han smykket ut foajéen på Seilet.

– Det ble en flott installasjon jeg har fått utrolig mye tilbakemeldinger på. Det er spennende å være representert på et slikt offentlig sted.

– Hva synes du om Krona?

– Et imponerende og flott bygg, med et flott utstillingsrom. Rustikt, uten å være for påtrengende, mener Opdahl, som selger noen av bildene på utstillingen.

– Hva er prisen på et Opdahl-bilde for tiden?

– Du, disse selger jeg for astronomiske summer. 200.000 kroner.

– Det må være et privilegium?

– Ja, det er det. Å få holde på slik jeg gjør, og samtidig være økonomisk uavhengig og styre det selv.

Dronningvenn

Opdahl har engasjert seg stort i utviklingen av kulturbygg av Alnes fyr, som åpnet i oktober i fjor, og donert flere av sine arbeid til prosjektet.

– Det ble en kjempesuksess, med 120.000 besøkende. Det er virkelig et forbilledlig prosjekt, sier Opdahl, som til tross for det massive innrykket fortsatt ser på Alnes som et helt spesielt sted på jorda.

– Du er en venn av dronning Sonja. Hva betyr det at hun er så engasjert i kunst?

– Det stemmer. Vi har stadig vekk samarbeid. Sist stilte vi ut sammen i forbindelse med Peer Gynt-spelet, hun med keramikk, og jeg med grafikk. At hun er engasjert betyr enormt for kulturlivet generelt og bildekunsten spesielt. Det kan ikke overvurderes.

Selv om Opdahl gleder seg over utstillingsåpning i Molde, skulle han også gjerne vært et annet sted - i begravelse for å ta farvel med sin gode venn og kollega, kunstneren Per Kleiva, som døde nylig.

– Særlig på 60-tallet var vi nært knyttet. Vi reiste sammen, stilte ut sammen og var tett på hverandre. Vi betydde noe for hverandre. At jeg ikke kan være i begravelsen er beklagelig. Men jeg kan ikke styre det, sier Opdahl.

Utstillingen i Krona åpnet torsdag og står til 12. november.