FRÆNA: Har du sett Anne Holen Helseth dandere lefser på et stettfat oppå fjellet, har du kanskje tenkt at hun er en smule pertentlig. Men det hun egentlig har holdt på med er bildetaking til oppskriftsboka Kjøle godt, som lanseres 7. oktober. Der presenterer hun 330 oppskrifter hovedsakelig fra Fræna, men også fra Eide og Averøy.

– Oppskriftene har jeg funnet i cirka 40 gamle, håndskrevne oppskriftsbøker fra distriktet. Dette er oppskrifter som gjerne har gått i tradisjon gjennom slekter. Den eldste oppskriften er fra 1700-tallet, sier Holen Helseth.

Ingen lavkarbobok

Hun har sjølsagt ikke nøyd seg med å få tak i oppskriftene. Hun har bakt og smakt på nesten samtlige. Rart hun har klart å holde vekta, påpeker vi, men ifølge seg sjøl er hun ikke noen søtmons. Mannen Steinar, derimot, har måttet springe både en og to ekstra turer på fjellet for at buksene fortsatt skal passe. Også kollegene har fått servert tradisjonsbakst som får tennene til å løpe i vann.

– Mange av oppskriftene er fra etterkrigsåra. Da ville folk ha søte kaker og desserter. Du finner ikke pizzaoppskrifter i Kjøle godt, men lokale varianter av julebakst, middager, kaffemat som kjeks, lefser og kake, og desserter, frister Holen Helseth, og understreker at det på ingen måte er ei lavkarbobok.

Her er meierismør og fløte i mengder.

Kakebakehjelp

– Jeg har fått god hjelp av Marita Søholt-Sandblåst til å bake noen av kakene. Det er kjekt å bake sammen når en skal forstå oppskriftene og hvordan de tenkte før.

– Har alle oppskriftene falt i smak?

– Nei, noe var ikke bra. Da prøvde jeg en gang til, men hvis det fortsatt ikke var bra tok jeg de ikke med heller. For min del var solskinnskake og mulattkake vinnere. Sistnevnte er en saftig brownies-liknende kake som alle liker, sier Holen Helseth.

Serveres med sigaretter i peiskroken

Navnet til den som eide oppskriften står oppført. Likeså har Holen Helseth latt originalmålene stå. Men om du ikke vet hvor mye «en mark» er, fortvil ikke. Dette har hun oversatt så godt det lar seg gjøre under oppskriften. «En tanke salt», derimot, får stå som den gjør. Det er jo også noe av sjarmen med de gamle oppskriftene.

– Se, her er det noen artige oppskrifter. «Forlorne svisker på pinne», «Forloren hare» og «Forloren skilpaddesuppe». Vet du hva forloren er? Det er noe man har laget i stedet for. Som skal likne. Så «sviskene» ble satt sammen av diverse ingredienser til å likne svisker. Så står det: «Settes på pinne og serveres sammen med sigaretter i peiskroken». Hahaha! Det er 50-tallet, altså, ler Holen Helseth.

Kulinarisk reise

Boka består også av en rekke lokale bilder som er relatert til oppskriften. Disse er tatt av Holen Helseth og andre fotografer fra nærmiljøet.

– Boka er en reise gjennom oppskrifter og praktfull natur, sier Holen Helseth.

Noen av bildene er fra gamle dager, som bildet av Anders Sandvig, fræningen som grunnla det som skulle bli de Sandvigske samlinger i Lillehammer. Han er avfotografert på Bjørnsund, hvor han pleide å få servert «Sanna Tandes kongepudding», spesiallaget til ham, da han kom på besøk.

En bok full av flekker

Holen Helseth er storfornøyd med tittelen på Kjøle godt. Uttrykket er i bruk i hele distriktet. Det er tre år siden hun fikk ideen til å lage boka. Årsaka var at hun fikk tak i sin noen av oppskriftene til sin egen bestemor.

– Mange av de gamle håndskrevne oppskriftsbøkene er full av flekker og har nesten uleselig skrift. Mange vil nok bare kaste disse. Men jeg synes det er viktig å ta vare på de tradisjonelle oppskriftene. De er en del av vår felles kulturarv, sier Holen Helseth.

Karslige sysler ble framhevet

Hun påpeker at det ofte har vært menn som har vært fortellerne gjennom historien. Fokuset var på det fysiske, og det var menn som skrev historiene. Om fiske, landbruk og «karslige sysler». Verdien av kvinnenes arbeid har ikke blitt like godt framhevet.

– Det er vel flest oppskrifter fra kvinnehånd i boka di ...

– Ja, men noen er fra menn.

– La meg gjette: fiskekaker?

– Ja. Og noen bacalaooppskrifter, smiler Holen Helseth.

Flesker til med 1000 bøker

Boka er den tredje til Holen Helseth på eget forlag, Helseth Bok og Media. Tidligere har hun gitt ut to slektsbøker (i 1997 og 2001) på forlaget. Boka er trykket på Bokstav og Bilde. Layouten er laget av sønnen Einar, som for øvrig også har vært prøvekanin for oppskriftene.

– Hvor mange eksemplar bestilte du?

– Jeg har snakket med bokhandlere og andre i forkant. Sjekka med markedet. Mat og oppskrifter er populært. Jeg fikk trykket 1.000 bøker, sier Holen Helseth, nesten overrasket over sin egen dristighet.

– Boka koster 398 kroner og er på 256 sider. Jeg håper jeg kommer økonomisk greit ut av det. Det må legges til at jeg har fått støtte fra Fræna Sogelag, BFH Sparebank og Margi og Morten Parelius´ Minnefond, sier Holen Helseth.

Bakst på lansering

7. oktober lanseres boka på Vonheim i Malmefjorden.

– Jeg planlegger å ta med smaksprøver og cafemat fra oppskriftsboka på lanseringen. Det blir også bildevisning. Det er bare å ta turen. Boka kan bestilles på helsethbok.no, sier Holen Helseth.