Hver fjerde sjukepleier som arbeider i Helse Møre og Romsdal er over 55 år. Samtidig er det veldig få som fortsetter i jobben etter 62. Det skaper utfordringer for helseforetaket.

Svært kostbart

På styremøtet til Helse Møre og Romsdal i Ålesund onsdag orienterte Tormod Vassel fra KLP om helseforetakets pensjonsforpliktelser og utsiktene framover.

Relativt mange slutter tidlig med uførepensjon, noe som er svært kostbart for helseforetaket. Samtidig er det veldig mange som slutter når de runder 62. Blant de sjukehusansatte er det en stor andel som er over 55, noe som i praksis betyr at de fleste av disse har bare sju år igjen i arbeidslivet. Blant sjukepleierne er 24 prosent over 55 år, men for legene er andelen bare 17 prosent. For de øvrige ansatte er andelen over 55 år helse 30 prosent.

Lite lønnsomt

På møtet ble det stilt spørsmål om årsakene til at så mange slutter ved 62, og hva som kan gjøres for å få flere til å fortsette fram til 67. Det kom ingen entydige svar, men personlig økonomi er en viktig årsak. Med dagens pensjonsordning finner mange ut at det rett og slett ikke er særlig lønnsomt å fortsette i jobb etter 62.

Statistikk viser imidlertid at flere står lenger i arbeid nå enn tidligere. Dette gjelder i mindre grad i Helse Møre og Romsdal.