ELNESVÅGEN: – Min første praksisperiode var faktisk her i Fræna i 1986. Hos Gudrun Refstrup, sier Anne Husøy.

19 år i Molde

Det er 13 måneder siden Husøy tiltrådte som biblioteksjef i Fræna, og med det overtok etter nevnte Refstrup. Da kom 52-åringen fra Molde bibliotek, hvor hun i 19 år hadde vært barne- og ungdomsbibliotekar.

– Hvis jeg skulle gjøre noe nytt måtte jeg gjøre det nå, fant jeg ut, sier Husøy, som har kunnet smykke seg med bibliotekartittelen siden 1988.

– Hvorfor ønsket du å bli bibliotekar?

– Jeg ønsket det vel ikke før etter at jeg hadde søkt. Det var litt tilfeldig. Haha. Men jeg havnet på rett hylle, heldigvis.

Ønsker sentrale lokaler

Husøy er fra Ona, men vokste opp i Elnesvågen. Den gangen var biblioteket på Fræna ungdomsskole.

– Den første tida måtte vi gå gjennom et klasserom for å komme oss til biblioteket. Etter hvert ble det egen inngang. I praksisperioden min hadde biblioteket flyttet hit. Hvis jeg kunne velge ville jeg hatt lokaler i sentrum, så folk kunne stikke spontant innom. Det hadde gitt bedre besøk og utlån, sier Husøy, som nå bor i Molde.

Mindre fagbøker og film

Nylig kom det fram at Møre og Romsdal har lavest antall utlån per innbygger i Norge.

– Hvorfor?

– Det er et stort spørsmål. Fylket ligger lavt på midler til biblioteket. Vi er et spredtbygd fylke med mange kommuner uten store sentrum med bibliotek som naturlig møteplass, sier Husøy.

– Fræna folkebibliotek har hatt stabile utlånstall i hvert fall de siste ti åra. Rundt 22.000-23.000 utlån i året, og ganske bra besøk. Det som går ned er fagbøker for voksne, film og musikk. Fagbøkene er på nett, filmer ser vi på Netflix og musikk streames, sier Husøy.

Håper på bibliotekløft

En oversikt fra Norsk bibliotekforening (se fakta) viser at Fræna i 2001 brukte 177 bibliotekkroner per innbygger. I 2014 var tallet 182. Landssnittet var 283. Fræna gikk i samme tidsrom fra å bruke 31 prosent av kulturbudsjettet til bibliotek til å bruke 18 prosent.

– Økningen er ikke imponerende sett i forhold til prisøkningen. Bokbudsjettet har gått jevnt og trutt nedover. Over hele landet brukes mindre penger av samla kulturbudsjett til bibliotek. Trolig fordi idretten tar mer, kulturfeltet er utvidet og filialer er nedlagt. Det er synd for biblioteket. Jeg registrerer at Fræna sier de skal satse mer på bibliotek. Og med ny kultursjef kan det kanskje bli et løft. Vi får se om det følger mer midler med, sier Husøy.

Gavepakke med SamLES LITT

Biblioteket er ikke bare et sted for utlån av bøker, men skal ifølge ny biblioteklov være en arena for debatt og arrangement. Fræna startet tidligere i år opp «Strikk og lytt», som de gjentar torsdag 28. september. 4. oktober står foredrag om Leonard Cohens tekster på menyen.

– Dette er i egen regi. Marit O. Kaldhol kommer for å snakke om Cohens liv og dikting, sier Husøy.

– Dere er en del av SamLES LITT-prosjektet, hva betyr det for dere?

– SamLES LITT er i regi av Bjørnsonfestivalen, og er en gavepakke til oss. Tidligere har vi hatt Hans Olav Lahlum her, og 5. november kommer Linda Eide. Det blir også et barnearrangement før jul. Vi får disse gratis, noe som betyr kjempemye for oss, sier Husøy.

Skoler og barnehager

Barn og unge blir satsingsområde framover, sier Husøy.

– Vi ønsker å satse mer på barnehage- og skolebesøk. Utfordringer for dem som ikke har gangavstand er at de må koste transporten sjøl. Da blir det prioriteringsspørsmål fra skolene. Mange er presset på personale og tid. Det å sette opp lesestund på gitte tidspunkt kan være vanskelig. Derfor har vi sendt ut invitasjon til skoler og barnehager om å ta kontakt med oss for å finne tidspunkt som passer. Så nå kommer flere skoleklasser og barnehager framover, sier Husøy.