MOlde: – Om vi har merket forskjell? Ja, det har vi. Vi ser en klar endring. Hittil dette skoleåret har vi fått inn 11 klager på mobbing, sier Jørn Thomassen, assisterende utdanningsdirektør hos Fylkesmannen i Møre og Romsdal. De siste åra har tallet på hele året vært mellom 5–7 mobbeklager.

Mer aktiv rolle

– Litt av bakgrunnen for at regelverket ble endret er jo at det har kommet inn få klager i forhold til hvor mange unge som oppgir at de blir utsatt for krenkende atferd. Nå, etter de nye reglene, skal terskelen inn til oss skal være mye lavere. Tidligere var vi bare klageinstans på enkeltvedtak gjort av skolene. Nå har vi fått en rolle der vi kan legge mer trykk på skolene. sier Thomassen. Han presiserer imidlertid at et kriterium for å ta kontakt med dem er at man først har varslet skolen. Deretter skal det ha gått minst fem virkedager før man kan ta kontakt direkte.

– Hva gjør dere overfor skolene?

– Vi tar kontakt og ber om dokumentasjon på hva de har gjort i saka. Nå er det nemlig et krav om at skolene skal begynne å jobbe med slike saker uten ugrunnet opphold. Skolens aktivitetsplikt er blitt mer detaljert, sier Thomassen. Fylkesmannen har hatt flere orienteringer ut mot skolene om det nye regelverket, og i forrige uke var mellom 70 og 80 skoleledere i Romsdalsregionen på kurs.

– Hva er hovedbudskapet til dem?

– Vi går gjennom en del skoleplikter, sier Thomassen. Han deler dem inn i tre plikter.

1. At alle ansatte har plikt til å følge med i skolemiljøet.

2. At alle har plikt til å gripe inn hvis hendelser oppstår. Det er nå lovfestet nulltoleranse mot mobbing.

3. At alle har plikt til å varsle rektor i alle saker.

– Det er blant annet en skjerpet plikt på å varsle hvis man mistenker at andre ansatte på skolen krenker noen, utdjuper Thomassen, og understreker:

– Etter å ha blitt varslet plikter skolene å undersøke sakene og deretter sette inn nødvendige tiltak for at eleven skal få det trygt og godt på skolen.

– Hva gjør dere nå med henvendelsene dere har fått?

– Vi sjekker om skolene har oppfylt pliktene sine. Hvis ikke, så pålegger vi dem å gjøre det – og så gir vi dem en frist. Vi har faktisk også nå myndighet til å pålegge dem dagbøter, sier Thomassen.

– Har dere fått flere ressurser som følge av lovendringen?

– Ja, vi har fått styrket vår avdeling med én stilling. Men vi ser jo nå at det kan bli for lite, sier Thomassen. Ut fra pågangen hittil i skoleåret tror han at lovendringen vil kunne gjøre en forskjell.

– Men jeg håper at vi ikke får for mange saker. Det viktige er jo at skolene tar tak i dette på en skikkelig måte, sier Thomassen.