Et drøyt år tidligere opplevde de den store nedturen da planene om å anlegge småbruk på Ugelstad, i utmarka til Svanviken gard, ble stoppet av Fylkesmannen.

Emelie Mathilde Langnes Holden og Øyvind Holden sier de for lengst er kvitt skuffelsen. Nå skal de virkeliggjøre drømmen om småbruk på en av Eides riktig gamle garder.

Emelie har funnet ut i Eideboka at Andersgardens historie går helt tilbake til 1600-tallet.

– Vi er enormt motiverte og gleder oss til å begynne livet på rett her, for første gang i en heim som vi kan kalle vår. Vi er ikke opptatt av å ha dyre biler og en påkostet livsstil, men ønsker å leve livet på et småbruk, med barn, dyr og hage, sier de.

Ville heim

Øyvind Holden og Emelie Mathilde Langnes er begge 1990-årgang, oppvokst i Eide og godt etablert i yrkeslivet. Han er utdannet snekker med eget firma, hun med bachelorgrad i markedsføring fra Handelshøyskolen BI og ansatt i Eide kommunes kulturenhet. Siste 5–6 åra før de vendte tilbake, bodde og arbeidet de i Trondheim. Men de fikk nok av bylivet og ville heim. Drømmen var et småbruk og en familie som kunne ha et godt liv.

– Hvordan kom dere i posisjon til å kjøpe garden?

– Det kan vi mye takke artikkelen for, som sto om oss i Romsdals Budstikke 8. februar 2016.

Thor Magne Dyrhaug, som vi fikk kjøpe av, hadde lest historien vår og tok kontakt en dag vi var innom bensinstasjonen. Han lurte på om vi ville kjøpe Andersgarden. På det tidspunktet hadde vi leid hus på Nås og var litt nølende. Det var så mye som skulle gjøres med husa, syntes vi. Både våningshus, låve og naust trengte en omfattende renovering. Vi sa nei først, men nå etterpå føler vi oss dumme som kunne avvise et slikt tilbud. Til vår unnskyldning var det midt på vinteren, og vi innså ikke potensialet i eiendommen. Men så ble det heldigvishandel, og vi ordnet det hele uten hjelp fra mekler.

– Det har blitt en avtale som alle parter er fornøyd med. Vi er overlykkelige over kjøpet.

De nybakte huseierne forteller at de var så utålmodige etter å starte at rivingen foregikk på 17. mai mens alle andre gikk i tog.

Magisk

Emelie understreker alle fordelene med Silset:

– Nok plass, fin utsikt, mye sol, sentrumsnært og usjenert. Vi har blitt helt forelska i utsikten.

Bekjennelsen understrekes av en vindusfylt fasade mot fjorden.

Et kjempevindu som krever minst tre meter takhøgde og som er buet på toppen, fanger inn sceneriet over Kornstadfjorden, Averøya og fjella i Gjemnes.

– Det er alltid noe som skjer når en ser ut gjennom vinduene; båter, dyreliv, fugleliv. Dette er helt magisk!

Var på leting

Før de slo til på Silset, var paret rundt og spurte på andre bruk som de visste var ledige.

– Det står mange bruk rundt om som eierne holder på, samtidig med at mange går rundt med samme drømmen som vi. Jeg kan se én fordel med eiendomsskatt, og det er at den kan føre til at flere eiendommer blir til salgs, påpeker Emelie.

Fornøyd

Nyinnflytterne gleder seg over at Else i nabohuset er godt tilfreds med at noen tar vare på eiendommen der hun vokste opp.

– Hun har skjønt at vi tenker å bo her lenge, sier Emelie.

Storarbeid

Men renovering av gamle hus betyr mye jobb. Paret bruker all ledig tid og alle penger på huset.

– Vi jobber full tid hver for oss om dagene. Etter normal arbeidsdag er det rett heim for å mate katter og hund på Nås. Deretter drar vi til Silset og holder på til langt på kveld. Du kan si, mikrobølgeovnen og Fjordland er vår beste venn, sier Emelie galgenhumoristisk.

Mange timer er lagt ned i innsats, enkelte uker er de oppe i 70 timer.

– Før vi startet, visste vi det ville bli tøft. Vi måtte ta flere runder med oss sjøl før vi tok bestemmelsen og kastet oss ut i dette prosjektet.

God hjelp

Paret synes de er godt stilt som har familie og venner med mye håndverkskunnskap. God hjelp får de, og den er avgjørende for å komme i mål.

Innflyttingsfest

– Nå er det verste gjort. Vi skal være inne til jul, er de enige om.

De har alt begynt å invitere til innflyttingsfest, som skal holdes nyttårsaften, med innbudte venner både innen- og utenlands fra.

Innholdsrikt

Våningshuset på Andersgarden er bygd i tømmer, i seksjoner på 5–6 meter. Det ble i sin tid påbegynt restaurert og ombygd av en tidligere eier, som etter en stund solgte garden til bonde Thor Magne Dyrhaug.

Ombyggingen som Øyvind og Emelie gjennomfører, gir huset et tilleggsareal på 30 kvadratmeter. Bruksarealet blir rundt 220 kvadratmeter og omfatter kjøkken, kontor, spisestue, høgstue, tv-stue, bad og vaskerom i hovedetasjen. Oppe er det fire soverom, gang og bad. Og på loftet over badet ligger en diger hems som kan innredes med tida.

Ute har de planert, sådd og planta på den rundt 4 dekar store tomta. De første eplene fra egen frukthage er alt spist.

Lang strandlinje

Som om dette ikke er nok, har garden ei strandlinje på rundt 100 meter ned mot den fjorden. I naustet ligger båt som de fikk på kjøpet, og garden har rett til notfiske etter laks.

Bevarer litt tømmer

I høgstua har de beholdt åpen litt av den gamle mottspiste tømmerveggen. Den er sprøytet mot mott og skal males. Veggene ellers er foret ut, isolert og kledd med gips. Her skal det sparkles, males og brukes et minimum av listverk. Minimalistisk, er tanken.

Tømmerveggen vil være en spennende kontrast til den slette gipsveggen, ser de for seg.

– Vi har utformet og tegnet løsningene sjøl. Det har jo blitt noen timer med tenking og skissing, forklarer Emelie.

Henter landskapet inn

De har åpnet opp alle hovedromma mot sjøen ved å sette inn mange vindu. Ønsket er at natur og landskap skal bli en del av opplevelsen i huset.

Fjøsen en bonus

Garden har også en stor løebygning. I fjøsen finnes mengder av gamle redskap. Med på kjøpet fulgte for eksempel en eldgammel traktor.

– Fjøsen vil få et løft også, etter hvert. Den skal stå ferdig om tre år når Øyvind fyller 30. Vi skal ha stor fest der da, røper kona.

De planlegger å ha dyr i driftsbygningen etter hvert, men det blir ikke snakk om noen næringsdrift. Kun hobby. Jorda er det Thor Magne Dyrhaug som skal drive. Han har inngått avtale med dem om beiterett i 10 år.

Fra bordet som skal stå her i spisestua ser Øyvind og Emelie fram til å nyte utsikten når byggeperioden er over. Foto: Oddbjørn Harnes
I andre etasje er det fire soverom. Det største ble bygd om av en tidligere eier og blir ikke gjort noe med. Foto: Oddbjørn Harnes
Kostnad var avgjørende, så det ble kjøkkeninnredning fra Ikea. Foreløpig er det 25 kvadratmeter store rommet en byggeplass. Foto: Oddbjørn Harnes
Høgstua, vurderer de å kalle rommet med det gigantiske buevinduet og utsikten til nordmørslandskapet i retning Gjemnes. Foto: Oddbjørn Harnes
Epletreet er en bryllupsgave de fikk i fjor. Ekteparet prøvesmaker for første gang. Eplene er friske og søte i smaken. Foto: Oddbjørn Harnes
Silnesvegen 18 ligger østvendt med utsyn til Kornstadfjorden og sørvestsida av Averøya. Foto: Oddbjørn Harnes
Foreløpig er huset en rimelig kaotisk byggeplass. Foto: Oddbjørn Harnes
Foreløpig er huset en byggeplass og det er rimelig kaotisk inne. Foto: Oddbjørn Harnes
Loftsrommet over badet på toppen av påbygget har muligheter til å bli en fin hems en gang. Foto: Oddbjørn Harnes
Øyvind Holden og Emelie Mathilde Langnes vinteren 2016 da de ønsket å anlegge et nytt småbruk på Ugelstad, der de kunne bosette seg. Politikerne i Eide sa ja, men Fylkesmannen nektet fradeling av parsellen i utkanten av den store Svanviken- eiendommen. Foto: Oddbjørn Harnes