Administrasjonen sendte i høst den uvanlige byggesaka til politikerne. Det er nemlig gitt tillatelse til bygging av naust, men båtstøa med bølgevern i forkant er i strid med både formålet i kommuneplanen for Molde og interkommunal sjøplan, samt plan- og bygningslovens § 1–8 om bygging i strandsona.

Tillatelse gjaldt bare naust

Eierne av båtstøa viser i dispensasjonssøknaden til at kommunen allerede har gitt dispensasjon til bygging av opp til fire naust på Bjørset nausttomtsameie.

Søkerne hadde hele tida planer om båtstø og bølgevern i forkant, og trodde dermed at de ikke trengte egen tillatelse for dette. Arbeidet ble imidlertid raskt stoppet da de ble klar over at den ikke var godkjent.

– Vernes ikke av molo

Det er trolig utseendet til bølgedemperne, som skal sikre steinmasser og båtopptrekk, som skaper mest debatt. De er støpt trappevis i kraftig betong.

I søknaden viser tiltakshaverne til at området er svært værutsatt: De nyeste naustene vil nemlig ligge slik til at de ikke vernes av den store, kommunale moloen på Bjørsetsaga.

Dette gir Kystverket dem rett i, og viser til at skadeomfanget fra tidligere uværsperioder gjør området så langt øst for moloen lite egnet for naustbygging.

Ingen merknader

Kystverket har imidlertid ingen innvendinger mot selve byggverket. Det har heller ikke Møre og Romsdal Havn, Statens vegvesen eller Fylkesmannen.

Administrasjonen anbefaler politikerne om å innvilge dispensasjonen, men i sist møte i plan og utviklingsutvalget, foreslo Frank O. Sæther (Ap) en befaring før de behandler saka.

Dermed blir det befaring i utvalgsmøtet 26. september, før saka tas opp igjen i høst.

– Må ikke gjøre forskjell

Til Romsdals Budstikke sier Sæther at det er bølgebryterne rundt som er problemet.

– De går på tvers av både plan og bygningsloven og reguleringsplana. Vi har i mange saker vært strenge på dette innover fjorden, på mindre steder. Da er det ingen grunn til at vi skal tillate mer på Bjørset, der langt flere ferdes.

– Det går på en privatisering av strandsona, slik at man kan bevege seg i strandkanten uten å føle at man går inn i stua til folk. Derfor bør vi ut og se på dette sjøl først, sier Sæther.

Søkerne viser til at de nye naustene vil ligge så langt øst at de ikke vernes av den kommunale moloen på Bjørset ved uvær. Dermed trenger de skikkelige bølgedempere for å verne båter og fyllmasser. Bildet er tatt tidligere i sommer. Foto: Privat
Frank O. Sæther (Ap) fikk støtte fra resten av Plan- og utviklingsutvalget i at de må se den spesielle båtstøa med egne øyne. Bildet er tatt i formannskapet. Foto: Bjørn Brunvoll