Molde: – Det blir rart, sier daglig leder og medeier Svein Arild Sættem i U. Aandahls Eftf. AS. Når helga kommer er det over og ut for den flotte – men temmelig gammeldagse sliteren.

– Lydnivået blir sikkert halvert. Det er et helt annet støynivå på de moderne rulletrappene enn denne her. Når vi stopper den så merker vi hvor mye den faktisk bråker. Så det blir forandring, sier Sættem og tar en ekstra runde i trappa til ære for fotografen.

32 tonn

Det vakte atskillig oppmerksomhet da rulletrappa ble montert for 37 år siden. Aandahls var først i Molde til å investere i rulletrapper. Det var noen voldsomme saker, hentet fra Thyssen i Tyskland. Til sammen veier de fire delene 32 tonn. Den skinnende, gullfarga rulletrappa ble en attraksjon i seg sjøl for store – og ikke minst for små moldensere.

– Jeg var to år da den kom. Jeg har tatt den utrolig mange ganger, lekt og løpt i den, og fått kjeft i den – som sikkert veldig mange barn i Molde har fått, ler Sættem.

3,5 millioner

Det er ikke få som har blitt fraktet opp og ned mellom etasjene i den gamle trappa. Sættem gjør et raskt overslag og kommer fram til at minst 3,5 millioner kunder har kjørt rulletrappa gjennom de 37 åra.

– Da er ikke kundene til kafeen tatt med. Så den har virkelig gjort jobben. Den er uten tvil nerven i huset her.

– Så hvorfor bytte?

– Det må gjøres. Den kunne sikkert gått i ti år til, men det er som med en gammel bil. Du vet aldri når den stopper. Det passet bra å bytte nå. Da får vi den nye på plass til 135-årsfeiringen vår 4, oktober.

Samme merke – samme mann

Da ny rulletrapp skulle bestilles var det ikke tvil om at det måtte bli samme leverandør. Og ikke nok med det – samme mann som monterte for 37 år siden kommer tilbake for montere den nye.

– Det er litt morsomt. Han har allerede vært her og sett på tegninger og planlagt hvordan det skal gjøres. Det er ingen liten jobb. De kommer med en 60 tonns kranbil og vi må ut med vinduer og inn med truck og det blir mye styr.

Stenger Storgata

Når Aandahls skal ha ny rulletrapp blir Storgata stengt. Ingen biler eller fotgjengere i området utenfor varehuset, fra klokka 16 førstkommende lørdag til 07.00 mandag morgen.

– Det er så mye tonn som skal flyttes så av sikkerhetsmessige hensyn var det ingen annen løsning. Jeg håper det ikke blir for mye ulempe for folk, sier Sættem.

– Og hva skjer med den gamle trappa?

– Den blir plukket fra hverandre og fraktet bort.

– Kommer du til å savne den?

– Jeg tror ikke det. Ikke lyden i hvert fall.

Aandahl-kunde Johan Brevig har utallige turer i rulletrappa, og synes den fortsatt er flott. Natalie Denesovych og Susann Pierart fra Canada er enig. Foto: BJØRN BRUNVOLL
Storgata utenfor varehuset stenges mens den nye rulletrappa monteres. Stengningen skjer fra kl. 16 lørdag til 07.00 mandag morgen. Foto: BJØRN BRUNVOLL