Rauma: En måned før Stikk-ut-sesongen er over for i år, er ikke Rauma-tallene noe å skryte av. Av drøyt 7500 innbyggere har kun 250 registrert seg i Stikk-ut-systemet. Dette utgjør under 3,5 prosent av befolkningen. I Molde ligger tallet på hele 12 prosent, mens det i fylket ellers er 10 prosent.

– Rauma ligger langt under snittet i resten av kommunene. I resten av kommunene er man jo helt tullerusk på dette med stikk ut, ja, det er nesten så vi er forundra over at det bare fortsetter å øke, sier Marte Melbø, stikk ut-ansvarlig i Friluftsrådet.

– Sakner turmålskonkurransen

Fram til i fjor var det utviklingsselskapet Nordveggen som driftet turmålskonkurransen i Rauma. De første åra var det i snitt 1270 mennesker som ble registrert som brukere hver sesong, ifølge en artikkel i lokalavisa. Rauma hadde egne klippekort og trekning av fine premier på slutten av hver sesong, i tillegg til at man sjøl kunne kjøpe seg en premie til redusert pris, som genser med Rauma-logo. Flere vi har snakket med, som var ivrige på turmål, har ikke omfavnet Stikk-ut i like stor grad.

– Vi sakner turmålene, men barna har fått sansen for prins- og prinsesseturene, så vi bruker dem nå. Jeg tror særlig småbarnsfamilier her ikke er like ivrige på Stikk-ut. Det er liksom ikke Rauma sitt prosjekt lenger, og blir kanskje litt fjernt, sier Ine Marie Kleiva. Søstera Mein Kristine Kleiva har heller ikke kastet seg på Stikk-ut-konseptet:

– Barna er liksom ikke like motiverte. Jeg hører flere si det samme. Det var mer motiverende når man fikk klippe i et eget hefte, sier hun.

En tredje småbarnsmor i Rauma, Marianne Gjerde, stemmer i:

– Jeg likte turmålsopplegget, ja. Ikke like motiverende med stikk ut. Vi har tatt et par Stikk ut-turer, men mer fordi vi skulle dit likevel enn fordi det var stikk-ut, sier hun.

– Havnet litt bakpå

Fra denne sesongen er det kommunen som har tatt over ordninga, ved kultursjef Øystein Valde og folkehelserådgiver Lillian Bjerkeli Grøvdal. Også miljøvernleder Jan Petter Vad er med i gruppa. Torsdag kveld hadde kommunen kalt inn til åpent folkemøte om folkehelse. Fra de frammøtte ble blant annet det å holde trykket mer oppe på turmål trukket fram som viktig tiltak i folkehelsesammenheng.

– Det var ikke avklart før seint hvem som skulle ha ansvaret for turene, så vi kom litt bakpå i år. Det vil jeg beklage, sier Bjerkeli Grøvdal til Romsdals Budstikke, som var til stede på møtet.

– Vi fikk blant annet ikke bestilt skilt i tide, og for dårlig merking fikk vi nå påpekt av ei her, sier folkehelserådgiveren, som også tror en del går på turene, men da uten å registrerer seg. Hun påpeker også at det er samme dugnadsgjenger og samme utvalg av turer som før.

– Noen sakner kortene og andre premier. Kan dere innføre slikt igjen?

– Vi kan legge det opp slik vi vil. Når det gjelder premier, har ikke vi samme muligheter som Nordveggen hadde, med sin kontakt med næringslivet. Kommunen kan ikke kjøpe masser av premier, men vi får se hva vi kan gjøre, sier Bjerkeli Grøvdal og forteller at de i tillegg til å ha fått råd fra tidligere turmålsansvarlig i Nordveggen, Siv Lisbeth Krogset også har innledet samarbeid med DNT.

– Vi kommer til å ha avslutning på slutten av sesongen også, påpeker Bjerkeli Grøvdal, som også ser for seg at flere nærturer i samarbeid med DNT kan bedre den dårlige statistikken.

Helsegevinst

Melbø i Friluftsrådet synes det nesten er et under at man i år fikk til Stikk-ut i Rauma, på så kort varsel.

– De har gjort en kjempejobb, mener hun, som spekulerer litt i hvorfor tallene er så lave i Rauma i år.

– Jeg vet ikke, men kanskje andre i regionen har en indre motivasjon i å finne nye turmål enn det man nå har blitt vant til i Rauma, med de premiene som har vært der, undrer hun og forteller så at det i fylket nå er 20.000 registrerte brukere i Stikk Ut.

– Vi vil passerer 400.000 registrerte turer denne sesongen, forteller hun, som tror dette har stor betydning for folkehelsa.

– Det er ikke så lett å prissette en tur, men la oss si at hver tur har en helsegevinst på 100 kroner. Med 400.000 er vi oppe i 40 millioner kroner i helsegevinst. Det er et fint tall!

Folkehelsekoordinator Lillian Bjerkeli Grøvdal er i gruppa som nå har fått ansvar for stikk ut-turene, etter at Nordveggen hadde det i ei årrekke. Hun beklager at de kom litt bakpå i år. - Men jeg tror mange går turene, uten å registrere seg, sier hun. Kun 3,5 prosent av Raumas befolking har registrert seg i Stikk ut, mens det i Molde ligger på 12 prosent. Foto: Ragnhild Bakke