Molde: Utbygger Trond Lønseth vil gjennom selskapet Gjestestova AS renovere og utvikle Romsdalsgata 5 (Gjestestova). For å finansiere den kostbare prosessen vil han også rive de gamle byggene på Øvre veg 10 og 12, og sette opp et nytt leilighetsbygg.

– Det er snakk om 20 leiligheter i mindre størrelser og som ligger lavere i pris enn mye av det som allerede er på markedet i Molde, sier Lønseth til Romsdals Budstikke.

– Bygget vil også passe godt inn med de andre nye byggene i området, som Krisesenteret rett over gata. Det er sentrumsnært, og vil være positivt for byen og sentrum spesielt, sier utbyggeren.

Sjokkert over avslag

Det er nesten et år siden saka først kom inn til kommunen. Men i november meldte utbygger at prosjektet skulle endres. Blant endringene som har kommet inn er heis. I slutten av mai ble oppdatert prosjekt sendt inn og etter litt fram og tilbake var saka komplett til behandling 15. september.

Forrige uke kom saksframlegget til tirsdagens møte i Plan- og Utviklingsutvalget. Der foreslår administrasjonen at det gis tillatelse for det som dreier seg om Romsdalsgata 5. Samtidig avslås dispensasjonen for Øvre veg 10-12, fordi kommunedelplanens krav om uteareal ikke oppfylles.

– Det var en sjokk at innstillinga kom på avslag. Her har vi laget kvalitet på utearealet. Det er flere bygg i sentrum som ikke oppfyller planens krav. Se på Outzenstrøket, som ett av de nyeste og nærmeste byggene som er utviklet i sentrum. Vi har fulgt reguleringsplanen og til punkt og prikke, sier han.

Kravet fra kommunen er at en boenhet skal ha 50 m² uteareal. Med 20 boenheter kreves da 1000 m², noe som ikke lar seg realisere på tomta som til sammen er 781 m².

Å redusere antall boenheter har ikke vært aktuelt for utbygger, siden det vil gi for store og dyre leiligheter til at det vil treffe målgruppene i markedet.

– Kravet om uteareal ble avklart i møte med planavdelingen 8. september. Der ble det konkludert at om kvaliteten var god, kan kravet avvikes. Planavdelingen slo fast i møtet at det ikke var noe problem, derfor fikk vi sjokk når innstillingen kom, sier Lønseth.

Vil ha politisk vurdering

Administrasjon ønsker nå at politikerne skal ta stilling til om prosjektet kan godkjennes.

– Det er politikerne som har vedtatt planen, og vi mener derfor det må bli opp til politikere å vurdere om kvaliteten på uteområdet er tilfredsstillende for å kunne redusere kravet til uteareal, står det i enhetsleder Aleksander Aasen Knudsen vurdering.

Til Romsdals Budstikke utdjuper han:

– Dette blir et prinsipielt spørsmål, som det er naturlig at politikerne avgjør. Det blir en skjønnsmessig vurdering, sier han.

Han sier det er naturlig at det fortettes mer i sentrumsområder enn ellers i byen.

– Dette bygget vil legge premisser for hele sentrumsområdet, og Øvre veg spesielt. Det handler om hvordan vi ønsker at byen skal se ut, sier han.

Aasen Knudsen understreker at det er positivt med prosjekt i sentrum, og at utvikling er ønskelig fra kommunens side.

Spørsmål om fasade

Et annet element som drøftes i saksframlegget er hvorvidt fasaden mot Øvre veg blir for massiv og gir inntrykk av at Øvre veg er en bakgate.

– Her er ikke kommunedelplanen helt eksakt. Målsettingen og intensjonen med planen er å unngå en sammenhengende massiv vegg mot Øvre veg. Derfor er den illustrert med mer oppdelt bygningsstruktur, sier Aasen Knudsen om kommunedelplanen.

Administrasjonen mener at prosjektet på dette området er viktig fordi det legger premissene for framtidig bebyggelse på resterende tomter i området. Fasadene skal være markante, og bebyggelsens utforming er viktig for å definere kanten på sentrum og overgangen til villabebyggelse.

– Arkitekten er klar for å gjøre endringer på fasaden om det er det som skal til. Men størrelsen kan vi ikke gjøre noe med. Jeg håper politikerne vil behandle denne saka grundig, sier utbygger Lønseth.

Lønseth håper å komme i gang med byggingen snarlig.

– Rivingsfirmaet, entreprenør og eiendomsmegler er alle klare. I motsetning til andre store og dyrere prosjekt som må selge 60–70 prosent før byggestart, henvender vi oss til målgrupper som ikke har den tålmodigheten. De vil ikke kjøpe og vente et år på at vi skal starte, sier Lønseth.

Øvre veg 10 - 12, slik det ser ut nå. Foto: Øystein Bjerkeland