De siste ukene foran stortingsvalget var nyhetsmediene fulle av meningsmålinger som spådde hvordan partiene ville gjøre det i valget. Ville valget gi overraskelser ingen meningsmålere hadde klart å forutse? Ville vi få overraskelser som USA opplevde da Donald Trump ble president? Eller da et flertall av britene stemte for å bryte ut av EU?

– De norske byråene traff rimelig greit, sier seniorrådgiver Idar Eidset ved Respons Analyse AS til Romsdals Budstikke.

Respons Analyse leverte meningsmålingene som Romsdals Budstikke, Sunnmørsposten og Adresseavisen publiserte.

Treffprosenten var solid. Meningsmålingsinstituttet opeerer med en feilmargin på mellom 2 og 4 prosent. Legger vi inn feilmarginen, traff Respons Analyse blink på samtlige partier.

Ap klarte ikke å mobilisere

– Hvilket parti var vanskeligst å beregne valgresultatet for?

– Vi var mest spent på om vi traff med Arbeiderpartiet, for vi så at Arbeiderpartiet var i bevegelse, en nedadgående bevegelse de siste ukene. Historisk sett har Ap klart å mobilisere velgerne de siste dagene inn mot valget.

– På den siste meningsmålingen i Møre og Romsdal 6. september hadde vi Ap som største parti i fylket. Men så fortsatte nedgangen for Arbeiderpartiet de siste dagene helt inn mot valget. Det skjedde både i Møre og Romsdal og i Hordaland. Nedgangen de siste dagene helt inn mot valgdagen 11. september ble sterkere enn vi hadde forventet, sier seniorrådgiver Idar Eidset som bearbeidet tallene for Møre og Romsdal.

– Er det forskjell på meningsmålinger der folk blir oppringt av en person og der man blir oppringt av en automat?

– Min hypotese er at byråene må ringe langt flere dersom man benytter en automat, enn når man bruker personer til å ringe og spørre om partipreferanse. Vi ringer mobiltelefonnummer, og vi vet på forhånd aldser og kjønn på dem vi ringer til. I vårt byrå legger vi også vekt på at det skal være riktig fordeling av spurte i hver enkelt kommune, sier Idar Eidset.

Neste gang du blir oppringt og spurt om hvilket parti du ville stemt på dersom det var valg i morgen, vet at at svaret ditt er med på å gjøre målingen treffsikker.

Slik gikk det

Her kan du se hva Respons Analyse beregnet fem dager før valget i september, og hvordan valgresultatet ble:

Rødt 1,5 %Valg: 1,2 %Konklusjon: Fulltreff.

SV 3,5 % Valg: 3,8 %Konklusjon: Fulltreff.

Arbeiderpartiet 23,5 % Valg 21,3 %Konklusjon: Innafor feilmarginen, men ikke fulltreff.

Senterpartiet 12,4 %Valg: 13,0 %Konklusjon: Fulltreff.

Venstre 3,0 %Valg: 3,4 %Konklusjon: Fulltreff.

Kristelig Folkeparti 5,7 %Valg: 6,1 %.Konklusjon: Fulltreff.

Høyre 22,8 %Valg: 23,6 %Konklusjon: Fulltreff.

Fremskrittspartiet 22,4 %Valg: 22,4 %Konklusjon: Fulltreff.

Miljøpartiet De Grønne 2,3 %Valg: 2,1 %Konklusjon: Fulltreff.

De øvrige partiene ble beregnet til en samlet oppslutning på 2,9 prosent. Valgresultatet viste at de samlet fikk 3,0 prosent.