– Vi bruker bamsen Bjørnis både i det akutte og det forebyggende arbeidet, sier kommunikasjonsansvarlig Endre Dahlen som forklaring på hvorfor brannfolk stadig oftere – og særlig denne uka blir sett bærende på et kosedyr i uniform.

– Bjørnisbamsen brukes som trøstebamse ved dramatiske hendelser der barn er involvert. Der barn har et ekstra behov for trygghet og trøst og for å flytte fokus over på noe som er hyggeligere. Bjørnis har blitt et godt verktøy for dem som er ute på branner.

– Men denne uka er den i mer forebyggende arbeid?

– Ja, denne uka har vi vært rundt på barnehager i flere kommuner og Bjørnis har blitt mottatt med stormende jubel. Han er utrolig populær. I Mårskrenten barnehage hadde de til og med laget sveler til han, sier Dahlen.

Tar med hjem

– Gjennom Bjørnis kan barna lære om brannsikkerhet på en trygg og god måte. Alle barnehagene får utdelt en Bjørnissekk med en liten brannbamse i. Tanken er at barna skal lære om brannsikkerhet ved at bamsen blir med hjem for å kontrollere at de viktigste brannsikkerhetstiltakene er på plass. De alvorligste brannene skjer jo nettopp i folks hjem. Og statistikken viser at så mange som tre av fire ikke har brannøvelse hjemme. Vi håper at barna kan være litt pådrivere.

– Du har sjøl vært med rundt i barnehagene?

– Ja, nå er det jo slik at Bjørnis ikke er så god til å kjøre bil alene. Så vi må hjelpe ham litt med transport.

– Hvordan har ellers uka vært?

– Hektisk. Vi forbereder også Åpen dag på brannstasjonene i Molde, Aukra, Eide, Nesset og Midsund lørdag. I Molde har vi blant annet lagt opp en brannmanns-hinderløype som barna kan teste. Få litt ordentlig brannmannsopplæring i tillegg til de vanlige tingene som å prøvesitte brannbil og spyle med brannslanger. Disse dagene er en fin sjanse for oss til å vise fram det vi driver med.

– Populært?

– Ja, bare i Molde bruker vi å ha 800–900 personer innom i løpet av de timene vi har åpent.

– Hvorfor kommer så mange?

– Jeg tror mange har en fascinasjon for dette yrket. Brannfolk er blant samfunnets siste helter. På jobb for å beskytte lokalsamfunnet. Jeg tror det gir en positiv standing. I tillegg er det sjølsagt spenningen og fascinasjonen for blålys. Den ser vi hos barna – men også faktisk hos noen voksne.

– Noe som har imponert deg denne uka?

– Det skjer mye i Batnfjord der jeg bor. Sykkelklubben har blant annet fått på plass en pumptrackbane. Det har vært mange dugnadstimer for å få til det. Og den enorme dugnadsånden og det initiativet som er i lokalsamfunnet i Batnfjord. Så mange som stiller opp og bruker kveldene til å gjøre det enda bedre å være barn i Batnfjord – det har imponert meg.