MOLDE: Det har vært snakket om i flere år. Mandag kom Molde kommune et skritt nærmere å ekspropriere på Kringstad. Formannskapet godkjente rådmannens innstilling, som forrige tirsdag ble enstemmig vedtatt av Plan- og utviklingsutvalget.

Også i formannskapet ble innstillingen vedtatt enstemmig. Kommunestyret skal fatte endelig vedtak 19. oktober.

– Det føles ikke veldig bra. Vi har stemt imot flere ganger før, sa Ann Elida Solheim fra Frp etter møtet.

– Denne saka har gått og gått og gått så lenge. Det er nok noe med at man bare må gå videre. Jeg føler at grunneierne har fått mange sjanser. Saka har vært diskutert opp og ned og vi har forsøkt å finne løsninger, forklarere Solheim.

Dårlig følelse Som resten av representantene i formannskapet stemte Anne Elida Solheim (Frp) for ekspropriasjon. Men hun hadde en dårlig følelse, sa hun etter møtet. Foto: ERIK BIRKELAND

Siste sjanse hos Fylkesmannen

Hun synes kommunen har forsøkt å finne alle mulige løsninger gjennom mange år.

– Ekspropriasjon er imot min tenking, og jeg kjente i ryggraden at dette ikke er bra. Samtidig var dette siste mulighet. Nok er nok, vi kan ikke sperre for all utviklingen i mange flere år, sier Solheim.

Hun føler med grunneieren og synes det er riktig at Fylkesmannen får se på og vurdere saka.

– Jeg leste det grunneieren sa i avisa, og er enig med ham i at nå får Fylkesmannen vurdere saka. Han har en sjanse til der. Men jeg ser ikke at kommunen kan gjøre dette annerledes nå, sier Solheim.

Det siste steget

Ordfører Torgeir Dahl (H) er enig med Solheim i at det var en tung avgjørelse.

– For mange er den private eiendomsretten hellig, så vi gjør dette med utgangspunkt i at alle andre løsninger ikke har ført fram, sier Dahl.

Han kan ikke huske sist kommunen eksproprierte eiendom.

– Nei det er helt uvanlig at vi gjør dette. Det er det absolutt siste steget vi tar, sier han.

Han hadde håpt at reguleringsendringen som ble gjort tidligere i prosessen skulle føre til en frivillig løsning.

– Det så ut til at vi skulle komme til en løsning. Men slik gikk det ikke. Vi må respektere at det er en grunneier som ikke ønsker utvikling på området her, sier Dahl.

Jobbet mye for løsning

Han synes i likhet med Solheim at det ikke var lett å stemme for ekspropriasjon.

– Jeg tror flere av oss føler på det. Det er også grunnen til at vi har lagt store ressurser i å tilpasse reguleringsplana for å komme til en løsning. Og derfor har vi jobbet mye med dialogen med grunneieren og hans familie i forsøk på å finne en frivillig løsning, sier Dahl.

– Det må ha kostet kommunen mye å jobbe med denne saka i 21 år?

– Ja. Det har vært mange prosesser. Vi har mange læringspunkter på hvordan vi ikke kommer til å kjøre slike prosesser i framtid, sier Dahl.

Han konkluderer med at det er store sprik i de ulike grunneiernes interesser i saka, noe som har gjort prosjektet så utfordrende.

– Det er grunneieren her som ikke ønsker utbygging i det hele tatt. Og så spriker det mye mellom de øvrige også, noen har solgt eller vil selge grunnen til kommunen nå, andre ønsker å utvikle og selge eiendommene sjøl, sier Dahl.