– Dette var alfa og omega, sier Isabelle Myrbø lettet etter møtet i plan og økonomiutvalget i Fræna kommune torsdag. Politikerne vedtok enstemmig å gi 100.000 i tilskudd til prosjektet. Dermed er Myrbø et langt steg nærmere å realisere ideen om en helt ny type serveringssted i Elnesvågen.

På Tvers skal bli en dagkafé med stort utvalg i kaffe og te og med kortreist mat. Men i tillegg til å være serveringssted og kulturscene skal stedet også fungere som integreringstiltak og gi arbeidstrening til folk som av forskjellige grunner står utenfor det ordinære arbeidsmarkedet. Både flyktninger og andre.

– Jeg har et tett samarbeid med flyktningtjenesten og frivilligsentralen. Ideen er at flyktninger og andre som trenger det skal bruke kafeen som arbeidstrening og drive den i en periode. Da får vi kartlagt kompetanse, gitt språktrening og få gjort den enkelte bedre kvalifisert for arbeidslivet. Kafeen skal bli et springbrett til fast arbeid, sier Myrbø.

– Fantastisk mat

Ideen fikk Isabelle Myrbø under matfestivalen i Elnesvågen i fjor.

– Da hadde Flyktningtjenesten laget fantastisk god mat og jeg tenkte hvorfor har ingen hjulpet dem med å starte en kafé?

Myrbø har erfaring som gründer – hun startet Fretex i Molde – og har de siste åra jobbet som fengselsbetjent på Hustad fengsel.

– Både i Fretex og som fengselsbetjent har jeg arbeidet med ressurskartlegging og motivasjonsarbeid. Nå kan jeg kombinere drømmen om et eget sted med å bistå mennesker ut i fast arbeid. Hoppid kontoret, Flyktningtjenesten, frivilligsentralen og andre har vært veldig positive og gitt meg enda mer lyst på å få dette til, sier Myrbø.

Navnet På tvers dukket opp fordi hun ønsker å jobbe på tvers av system, kulturer og samarbeidsformer.

Frustrert over lokaler

Myrbø håper hun kan åpne før jul. Foreløpig ligger det an til å bli i lokalene til tidligere Mama Rosa. Lokalene er i 2. etasje – ikke ideelt for en kafé.

– Men det er mange tomme lokaler på gateplan i Elnesvågen?

– Ja, og vi har funnet flere som er ideelle, men vi har ikke fått leie. Jeg er veldig frustrert over at det ikke er mulig å leie tomme lokaler i Elnesvågen sentrum. det er vanskelig å forstå motviljen når man ønsker å bidra positivt til sentrum. Det er med på å gjøre det veldig vanskelig for folk som vil starte opp noe nytt. Men jeg tror dette skal fungere bra likevel, sier Myrbø.

Full støtte

Torsdag fikk Myrbø full støtte og mye positive ord fra politikere i plan- og økonomiutvalget. «Utvilsomt et positivt tiltak» skriver rådmannen i saksutredningen. Men både rådmannen og politikerne deler Myrbøs ønske om et lokale på gateplan, og ga tydelig uttrykk for at de håpet det vil la seg gjøre å finne lokale på gateplan.

Vidar Ryther Myklebust