Nå er uteområdet ved skolen på Batnfjordsøra blitt enda mer allsidig. Det siste er sykkelbanen der store og små tofotinger på to hjul får utfoldet seg.

Først og fremst er anlegget i regi av Gjemnes sykkelklubb et tilbud til barn og ungdom. Men også lekne voksne trives på banen der det egentlig handler om å komme seg gjennom uten å tråkke.

Dette er en såkalt pumptrack der det skapes fart ved å bevege seg i pumpende bevegelser gjennom banen. Banen ble levert rett etter Dyregod-dagene og ble deretter montert på midlertidig plassering.

Lært seg teknikken

Allerede etter en ukes tid er det mange som er begynt å bli skikkelig dyktige. Eirik Naalsund Gaupseth er en av dem. 12-åringen har banerekorden på 9.36. I tillegg har friskusen klart å komme seg gjennom 101 runder uten å tråkke, bare ved å stå og pumpe seg gjennom pumptracken. Teknikk, balanse og en liten porsjon mot er det som må til for å mestre den artige sykkelbanen.

– Kjempeartig. Flott at vi har fått en slik bane her ved skolen. Jeg er litt usikker på om det er mulig å presse ned rekorden og sykle enda raskere, sier Eirik.

Spleiselag

Han var en av mange jenter og gutter som var på plass da Romsdals Budstikke var innom lørdag ettermiddag. Nettopp lokaliseringen vegg i vegg med skolen gjør det mulig med maksimal utnyttelse av anlegget til 460 tusen kroner.

Initiativtaker Martin Bruseth forteller at spillemidler, sponsorer og god støtte fra næringslivet har gjort dette mulig:

– Det å kunne tilby et bredere tilbud, i tillegg til det som finnes i bygda er viktig for at vi har gjort dette. Den uka som har gått har det vært barn her hver ettermiddag. Plasseringen er alfa og omega for at den skal bli mye brukt, sier han. Og:

– Sentralt her ved skolen var ønsket til Gjemnes sykkelklubb. Også voksne har stor glede av banen. Det er ikke krav til noen spesiell sykkel. At det ikke er nødvendig med innkjøp av noen spesialsykkel er viktig. Her kan alle bruke den sykkelen de har, sier Martin Bruseth som også forteller at litt knall og fall hører med. Også han har gått på trynet og syklet utfor. Derfor er hjelm minimum når det gjelder sikkerhet.

Grus eller hardplast

I tillegg til å innkjøp av de tsjekkiskprodusert baneelementene, har sykkelklubben utgifter til grunnarbeid. Akkurat nå har banen fått en midlertid plassering. Den skal flyttes hundre meter når gravemaskinen har gjort seg ferdig med planeringen og de siste gruslassene er kommet på plass.

På andre siden av Fursetfjellet er det på Hjelset bygd et tilsvarende anlegg, men med bruk av grus. Banen på Batnfjordsøra er et anlegg i slitesterkt komposittmateriale. Det gjør at banen kan brukes også av de på sparkesykkel, rulleskøyter, brett og alle former for sykler. Foreløpig er det ingen planer om utvidelse, med det å bygge på med flere elementer er mulig dersom bruken blir så stor som det Gjemnes sykkelklubb håper.

Marte Grønseth Åndal, Anne Grønset, Eirik Naalsund Gaupseth, Jonas Høgset Hals, Odin Harstad, Nikolai Enoksen Ohr, Henrik Bjerkeset, Jørgen Naalsund Gaupseth, Even Harstad Halset, Martine Bruseth og Inge Punde Naastad. Helt bak utenfor bildet står Ørjan Agnvik Astad. Foto: Hugo Tingvoll