Fredag var det full trøkk utenfor og inne i Rauma kulturhuset, med korpsmusikk, sangkor, solister, dans og prat fra sofaen. Dessuten var det intervjuer på storskjerm med hilsener til jubilanten, alt ledet av programvert Ragnhild Bakke.

En godt besatt sal med jubilerende fra hele kommunen fikk være med på et resymé om 10- åringens historie, både på godt, og det som ikke alltid har lyktes. For det har også vært prøving og feiling undervegs.

Solgte 24.000 billetter

Kultursjef Øystein Valde kunne fortelle at det siste år er solgt 24.000 billetter til arrangement i kulturhuset.

Tar en med alle som benytter kulturhuset i andre sammenhenger, tar man ikke i for mye ved å anslå at rundt 50.000 benytter kulturhuset årlig.

Rauma kulturhus er blitt en sentral møtearena i kommunen. Det var da også meningen da det ble bygd. Huset rommer kino, bibliotek, kommunens musikk- og kulturskole, i tillegg til at det gjennomføres en rekke arrangement i Trollsalen med konferanser både i kommunes og hotellets regi.

«Onkel Lars» tilbød halvparten

– Vi må si vi har fått et kulturhus som vi nesten ikke kunne ha drømt om, sa Torbjørn Rødstøl, ordfører da bygget ble reist i 2007. Og:

– Det var i grunnen «onkel Lars» Wenaas sitt tilbud om å spytte inn halvparten av byggekostnadene som fikk fart på realiseringen av kulturhuset, sa han.

– Kombinasjonen og samarbeidet med Grand Hotell har vært en vinn vinn-situasjon som har fungert meget godt.

Makker i sofaen, Per Arne Skomsø som også var sentral i byggefasen, støttet det synet fullt ut.

– Vi har også gleden av et femtitalls kulturhusvenner som stiller opp og gjør en fenomenal jobb for huset og kommunen, sa de to.

Byggeprosessen med Wenaas' mann Inge Røyset var viktig for at huset ikke overskred byggekostnadene, mente de to.

Deltok i feiringen

Av de mange som fylte Trollsalen fredag kveld, var ekteparet Målfrid og Sverre Gjerstad fra Rødven.

– Vi må bare innrømme at vi er to av mange som benytter kulturhuset ofte, sier de.

– Hva er huset blitt for dere, har det svart til forventningene?

– Ja så definitivt. Vi har fått en rekke flotte konserter, det har vært dans og teater, og i det hele tatt et variert tilbud som vi er fornøyd med og benytter oss mye av, sier de to.

Et sted å bli kjent med folk

Fra sofaen sa også innflytter Ingunn Svelle Heinåli at huset for henne har vært en arena der en alltid treffer folk.

– Som kulturhusvenn fikk jeg dessuten en arena for å bli kjent med raumafolket, sa hun.

Sammen med Guro Aarø Scarfi mimret de to damene om den første tida med Christel Siem og seinere Oddvar Rud, om innsatsen de gjorde for at kulturhuset har blitt et aktivt hus for hele kommunen.