– Alt i alt er det en litt strengere straff enn vår påstand, men tida som må sones i fengsel er kortere. Vi har fått medhold i samtlige anførsler, unntatt én, sier statsadvokat Magne Nyborg.

Som aktor i rettssaka mot ledelsen i Omsorgsbygg ba han om fengsel i henholdsvis 2 år og 3 md., 1 år og 8 md. og 5 md. for de tre tiltalte.

Frikjent for tiltalepunkt

Kvinna ble frikjent for én post i tiltalen, som omhandlet misbruk av 576.000 kr av firmaenes midler til en privat ombygging av Kveldrovegen 11.

I retten forklarte hun at ektemannen tok seg av det praktiske under ombyggingen av boligen hennes til leiligheter. Sjøl hadde hun på tidspunktet store helseutfordringer.

Retten mener hun handlet grovt uaktsomt, men at det ikke var godt nok bevist at hun handlet med «forsett og vinnings hensikt», slik som straffebestemmelsen for økonomisk utroskap krever.

– Vi anker ikke dette, men blir det ny runde i retten vil vi ta det med på nytt, forteller Nyborg til Romsdals Budstikke.

Slapp deler av fengselsstraff

Alle tre fikk imidlertid strafferabatt på grunn av lang saksbehandlingstid hos politiet.

Både daglig leder og styreleder slipper å sone 8 måneder av straffene sine, siden månedene ble omgjort til betinget fengsel. Skulle de begå nye lovbrudd i prøveperioden på to år, vil hele straffen bli omgjort til fengsel igjen.

Inaktiv i ett år

Retten la til grunn at saka i et drøyt år, fra 3. april 2014 til 6. mai 2015, lå inaktiv hos politiet, noe som er et brudd på Den europeiske menneskerettskonvensjon (EMK) artikkel 6, l. Den sier at en siktet har rett til å få saka sin avgjort hos domstolen «innen rimelig tid».

– Vi er ikke helt enig i det, men var ikke flinke nok til å dokumentere aktivitet i saka, sjøl om det ikke ble gjort avhør. Det vil bli belyst bedre dersom det blir en ny runde med anke.

– Retten kritiserer både tidsforløpet og liggetida?

– Ja, men den skriver også at etterforskningen har vært omfattende og til dels komplisert. Ett eksempel på politiets nitide arbeid er avsløringen av dokumentfalsk, som da en originalfaktura på 80.000 kroner for privat asfaltering var endret med korrekturlakk og belastet selskapet.

– Er det ergerlig» at liggetida ga strafferabatt?

Steppet inn for politiet

Om tidsbruken på fire år fra Skatteetaten anmeldte saka til dommen ble avsagt, sier Nyborg at mer ressurser hos politiet kunne ha satt opp tempoet.

– Slik er det med alle saker som etterforskes. Får man bruke et helt team, går det raskt, men i hverdagen må man prioritere. Uansett hvordan man vrir og vender på det har man beklageligvis ikke nok ressurser, sier statsadvokaten.

Sjøl så han det nødvendig å gripe inn med å aktorere saka sjøl for retten. Normalt ville en politiadvokat ha ført saka for retten, men Økoteamet i Molde manglet eget politiadvokat.

– Tiltalen ble ferdig i mars i år. Uten hjelp er det en kjensgjerning at framdrifta ikke ville vært den samme, sier han,

Frifinner kommunen