MOLDE: Mandag til uka kommer Jo Røislien til Molde bibliotek for å holde foredrag gjennom prosjektet Bysmart. Temaet er matte, som Røislien er kjent for å snakke om på en uvanlig underholdende måte.

– Jeg er faktisk ikke så flink med tall, jeg. Det jeg er opptatt av og flink til, er hva tall betyr. Tall er informasjon, sier Røislien på telefon fra et regntungt Oslo.

– La oss ta tallet 30. Det sier deg ingenting. Men snakker vi om noens BMI (body mass index, forholdet mellom vekt og høyde) eller noens kroppstemperatur, blir saken en annen, sier Røislien.

Må framsnakke mattefaget

Røislien mener vi lever i et gjennom-mattefisert samfunn. Og det vil han gjøre folk bevisste på.

– Hva med de som sier de hater matte?

– Du, overraskende mange er interessert i matte. Elever fra ungdomsskolen kommer løpende og skal ha autografen av en matte-nerd som meg. Jenter skryter av hvor flinke de er i matte. Og det er så viktig, for vi trenger et godt forhold til matematikken, sier Røislien.

– Hva er ditt råd til foreldre?

– IKKE si til barna dine at matte er teit! Eller at du heller ikke forsto matte på skolen, og at det er helt greit. Vi kan ikke ha noe av at bare en selektert gruppe kan regne. Alliere deg heller med noen som kan matte hvis du står fast. Matte-folk er veldig glad i å hjelpe andre!

For mye teknikk i skolen

Røislien tror problemet er at mange ikke vet hva matte brukes til.

– Vi bruker matte til å bygge veger og flyplasser, i helsevesenet og i medisinen. Det er kjempestore matteprosjekt overalt!, sier han og nevner et mer hverdagslig eksempel:

– Når du skal få familiekabalen til å gå opp på morgenen, og sier til Per at han må gå ut døra klokka 7.50, da lager du faktisk logistikk-beregning. Helt ubevisst driver vi og regner i hodet hele tiden. Hjernen er en matematikk-maskin!

– Det høres ikke ut som den matten man lærer på skolen?

– Nei. Skolens store dilemma er at man må kunne så mye teknikk. Det er pugging og regler og rett og galt. En helt annen tilnærming enn til språk. Det er jo lov å skrive feil i sin første skolestil...! Man starter med teknikken før emosjonen og gleden. Pr. dags dato har ingen klart å løse akkurat dette, sier Røislien, som gjerne anbefaler puslespillegging og legobygging som tidlige matematiske aktiviteter - og også mener musikk er matte.

– Rent teknisk er det matte. Musikker lydbølger, svingninger, tall, hatch... å like musikk, det er hjernen din som gleder seg over matematikken.

Tv som forelesningssal

Professoren i medisinsk statistikk holder mange foredrag. Vanligvis for mellom 10 og 100.000, så det svinger.

– Jeg har tv som forelesningssal, og jobber med tv hele tiden, også bak kamera. Og nylig på Discovery Channel. Jeg vil snakke om kunnskap. Og noe har vi skjønt, siden hundre tusenvis vil se på, sier Røislien, kjent fra programmene «Siffer» og «Kampen om livet» på NRK.

– Men håret. Hvordan fikk du slik hår?

– Jo, det skal jeg fortelle deg. Det er en spesialklipp, der det er klippet korte hår innimellom det lange. Jeg bodde et halvår i Los Angeles med familien, da fikk jeg sånt kjempestort og fint trollhår helt naturlig. Men hjemme kan jeg ikke gå ut av huset uten saltvannsspray.

HVA: Gratis Bysmart-foredrag med Jo Røislien i regi av Molde bibliotek

TID OG STED: Teatret Vårt mandag 25. september kl. 19.00