FRÆNA: Det sier Sebastian Havnen Hoem, som fyller 18 år seinere i høst. Han har stemt. På valgkortet sto det Celina Havnen Hoem. Det er ennå et par uker til Sebastian får nytt juridisk kjønn.

– Jeg stemte på det partiet som har best skeiv politikk, og tar det transseksuelle miljøet på alvor. Jeg kom ut som transseksuell tidligere i år, og vil være med på å påvirke framtida mi, sier Sebastian, som bor delvis i Molde, delvis i Fræna.

Manglet ordene

Det føltes aldri rett å bli kalt Celina, være «henne», gå på jentedo og å få bryster og menstruasjon.

– Jeg har alltid følt at det har vært noe annerledes med meg. Jeg var ikke komfortabel i min egen kropp, men manglet ord til å forklare hva jeg følte. Jeg tenkte det var normalt, at det var noe alle jenter kjente på. Det var vanskelig, å måtte takle følelsen av ikke å vite hvem jeg var. Det gjorde meg både usikker og redd, sier Sebastian.

Lettelse

Det var da han klipte håret kort i 2015 hans egen prosess med å oppdage hvem han var begynte. Han fikk spørsmål om han var transseksuell på appen Ask.

– Jeg visste ikke hva transseksualitet var, men begynte å google. Og da fant jeg et ord som beskrev hvordan jeg følte det. Det var en stor lettelse, sier Sebastian, som forklarer transseksualitet på følgende måte:

– En transseksuell er en person som føler at det biologiske kjønnet ikke stemmer med det kjønnet man er. Kroppen stemmer ikke overens med tankene, sjela, følelsene, sier han.

Støtte

Nesten to år tok det, før han fortalte det til mora og stefaren, deretter faren og stemora, i mars i år. Han har opplevd at de har vært støttende.

– Jeg visste ikke hvordan de skulle reagere, og var redd for at de ikke skulle akseptere det. I tida før jeg fortalte det, turte jeg ikke se TV 2-programmet «Født i feil kropp» sammen med dem, i tilfelle de skulle begynne å spørre. Men det gikk greit å si det. Det er utrolig viktig med støtte, og at man ikke blir møtt med dømmende blikk, sier Sebastian.

Kom ut på Facebook

24. juli 2017, på dagen to år etter at han klipte håret, la han ut et innlegg på Facebook, hvor han blant annet skrev: «Nå er det vel på tide at jeg virkelig kommer ut og sier fra om at jeg er trans – født i feil kropp. Fra nå av skal jeg hete Sebastian og foretrekker å bli kalt «han». Jeg forstår hvis en trenger tid til å bearbeide dette. Jeg forventer ikke at en skal akseptere meg og mine valg, men jeg bare håper at dere kan respektere meg for den jeg virkelig er.»

– Alle var støttende, og jeg har ikke fått en eneste hatmelding. Vennene mine synes det er fint at jeg har funnet ut hvem jeg er, sier Sebastian.

Han tror mange transseksuelle sliter med følelsen av å være født i feil kropp uten å klare å sette ord på det.

– Barn får ikke nok informasjon om kjønn og seksualitet. Det gjør nok at mange har de samme følelsene jeg hadde. Mitt ønske er at disse temaene blir en naturlig del av barnehage- og skoleløpet. At TV 2 har laget et program som opplyser om dette, synes jeg er supert. Sjøl har jeg fått god hjelp gjennom transseksuelle rollemodeller på for eksempel Youtube, sier Sebastian.

Kjønnsskifte

Seinere i høst starter Sebastian prosessen med kjønnsskifte.

– Jeg går på BUP (barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) nå, og i september har jeg min første time på Rikshospitalet, der jeg etter hvert vil bli diagnostisert som transseksuell. Så blir det hormonbehandling, sånn at jeg ser mer ut som en mann. På sikt blir det brystoperasjon og operasjon av indre og ytre kjønnsorgan, sier Sebastian.

Stolt mamma

Sebastians mor, Mona Elin Hoem, sier til Budstikka at hun er stolt av sønnen sin.

– Jeg synes det er tøft gjort av ham å være åpen om dette. Man vet aldri hva slags reaksjoner folk har på transseksualitet. Sjøl hadde jeg sett noen tegn. Jeg tenkte han var en guttejente, eller kanskje lesbisk. For meg har det ikke noe å si om han er gutt eller jente, så lenge han har det bra, sier hun.