MOLDE: På veg til valglokalet i; Molde rådhus møter vi Malin Døsvik. Hun er tobarnsmor og har nettopp avgitt sin stemme.

– Jeg synes det er mest praktisk å forhåndsstemme. Jeg var aldri i tvil om hvem som skulle få min stemme. Jeg har alltid stemt Ap, slik blir det i år også. Jeg håper på regjeringsskifte, det ville jeg bidra til med min stemme, sier Malin Døsvik til Romsdals Budstikke.

Inne i rådhuset tar valgfunksjonærene Bjørg Hovde, Guro Grønningsæter og Ina Olsen mot en jevn strøm med velgere.

Rekordmange forhåndsstemmer

Bjørg Hovde har vært med siden 2005 og har aldri opplevd at så mange vil forhåndsstemme som i år.

– Mange stemmer på forhånd for å slippe å stå i kø på valgdagen. En annen grunn til at mange stemmer på forhånd i Molde er at det er fotballkamp i eliteserie mandag kveld like før valglokalene steger, sier hun.

I etasjen over møter vi seksjonsleder Marianne Lianes som følger med på tilstrømmingen.

Hun bekrefter det kvinnene ved valgurnen opplever, det er rekordstor tilstrømning.

– I 2013 ble det avgitt 14786 stemmer i Molde, av disse var 4156 forhåndsstemmer. Nå tre timer før lokalene stenger for forhåndsstemming, har vi mottatt 5517 stemmer. 530 av disse går til andre kommuner, så vi vil komme godt over 5000 bare for Molde, sier Marianne Lianes til Romsdals Budstikke.

Har vært flere muligheter

Hun legger til at det er gjort et grundig forarbeid. Folk kunne forhåndsstemme på Høgskolen i Molde og på de videregående skolene. Det har også vært anledning til å stemme heime.

– Vi har aldri mottatt så mange forhåndsstemmer fra Høgskolen før. Også ved omsorgssentrene er det svært god oppslutning, og mange har benyttet tilbudet om å få stemme heime, sier Marianne Lianes.

Det kommer stadig flere inn og vil forhåndsstemme.

– Jeg stemmer på forhånd så jeg kan dra på hytta. Jeg vil ikke si hva jeg stemmer, men hvem er ikke spent på resultatet denne gangen? spør Finn Gjerde.

Kø i Vestnes

Også i Vestnes var det rekordstor interesse for å forhåndsstemme.

– Fredag var det lang kø her. Vi har mottatt over 1100 forhåndsstemmer, sier ordfører Geir Inge Lien, én av dem som har forhåndsstemt.

I Aukra er antallet forhåndsstemmer doblet sammenliknet med kommunevalget i 2015. En halv time før lokalet stengte hadde 570 forhåndsstemt i Aukra, forteller valgansvarlig Åslaug Søreide.

I Fræna derimot var det litt mindre interesse for å stemme på forhånd. Klokka 15 var det kommet inn 1100 forhåndsstemmer, 200 færre enn sist, opplyser Merete Rødal, sekretær for valgstyret i Fræna.

Mulig å stemme søndag

Molde, Fræna, Nesset og Eide er blant kommunenene der innbyggerne kan velge om de vil stemme søndag eller mandag. Men det er noen færre kommuner med todagersvalg i år enn i 2015.

I 173 kommuner er det valgdag både søndag 10. september og mandag 11. september i år. I de fleste kommunene er imidlertid åpningstiden noe begrenset på søndagen i forhold til mandag, hvor alle stemmelokaler skal være åpne fra kl. 09.00 til 21.00, opplyser Valgdirektoratet.

Malin Døsvik synes det er praktisk med forhåndsstemming, og har nettopp avgitt sin stemme til Arbeiderpartiet. Foto: Olav Skjegstad
Seksjonsleder Marianne Lianes forteller om rekordmange forhåndsstemmer. Foto: Olav Skjegstad