Tordag ble det kjent at Torunn Haldorsen er tildelt fylkeskommunens likestillingpris for 2017. Hun får prisen for sitt arbeid for å fremme åpenhet rundt seksuell orientering, og for banebrytende arbeid for LHBT-personer gjennom organisasjonen «Molde på skeiva.»

Selv fikk hun vite om prisen onsdag ettermiddag, og hun så den ikke komme.

– Det var svært overraskende. Jeg vet ikke hvordan andre som vinner slike priser føler det, men jeg føler ikke at jeg gjør så veldig mye. Jeg har ikke stått på barrikadene. Jeg jobber ut i fra min egen overbevisning, og for det jeg tror på.  Men vi har både sett og fått tilbakemeldinger på nytten av at vi eksisterer. «Molde på skeiva» er nødvendig, sier hun.

– En møteplass for alle

«Molde på skeiva» representerer lesbiske, homofile,bifile og transpersoner (LHBT-personer.) Mange av dem opplever å bli støtt ut når de står fram og forteller om legningen sin, mens andre frykter reaksjoner fra samfunnet og familie eller venner. Dette er realiteten for mange, men Haldorsen forteller at flere også opplever det motsatte.

– Vi hører ofte om dem som har blitt støtt ut og fått negative reaksjoner. Men for mange er det også en positiv opplevelse å stå fram som den man er. Det må vi ikke glemme å snakke om, sier hun.

«Molde på skeiva» er en åpen organisasjon med plass til alle. Det er mulig å ringe, komme på møter eller tilstelninger.

– Her kan du treffe likesinna. Vi har alt. Enslige, par med barn, uten barn, transpersoner. Vi er et åpent fellesskap hvor alle LBHT-personer er velkommen. Enten du er åpen eller ikke. På møtene våre har vi hatt flere som sitter i et hjørne og observerer, som ikke er helt klar til å sette seg rundt bordet enda.

– «Molde på skeiva» er viktig

Haldorsen forteller at hun har fått telefoner fra flere som har hatt det vanskelig.

– En ung mann tok kontakt for mange år siden. Han fortalte at dette var den siste dagen i livet hans. Han hadde stått fram som homofil, og ble ikke akseptert. Han følte at han ikke lenger hadde noe å leve for. Jeg svarte han at jeg ikke kunne hindre han, men ba han om å ikke ta livet sitt denne dagen. Han er fremdeles i live, og lever i beste velgående. Det er et sterkt bevis på at «Molde på skeiva» er viktig.

«Molde på skeiva» hadde sitt første møte i 2008, og ble stiftet som organisasjon i 2010. Haldorsen forteller at de foreløpig har bygd grunnmuren til organisasjonen, og at de nå skal starte på reisverket. Men «Molde på skeiva» har fått til mye i løpet av de rundt ti årene de har eksistert.

– Det fantes ikke noe skeivt sted i Molde før vi kom. Molde har blitt et fantastisk sted å være skeiv. Folk med likekjønna kjærester kan holder hender på gata uten å få kommentarer eller blikk. Transpersoner kan få være seg selv, og flere vi har blitt kontakta av likekjønna par med barn som ønsker å flytte til Molde fordi de har hørt så mye bra om det skeive miljøet, sier hun.

Haldorsen og «Molde på skeiva» har også sørget for kjønnsnøytrale skjema i skolen.

– Da dattera vår skulle begynne i barnehagen, og jeg skulle fylle ut kontaktskjema for foresatte, måtte jeg skrive navnet mitt under «far.» Derfor ønsket vi å endre ordlyden til «foresatte 1 og foresatte 2.» Det fikk vi gjennomslag for. Det er små ting mange sikkert ikke tenker over. Kommunen har også godkjent at det skal stå «mor og medmor» og «far og medfar.» Det var en stor seier for oss, og det er slike små ting som gjør kommunen vår til et fantastisk sted å bo, sier hun.

– Gjensidig respekt er avgjørende

Haldorsen er både rørt og glad for at hun, og «Molde på skeiva» har blitt tildelt likestillingsprisen 2017.

– Det betyr at jobben vi gjør vises godt utad. Og det er en kjempefint og viktig for LHBT-mijøet at vi blir sett på den måten. Det er gledelig, sier hun.

Haldorsen forteller at hele arbeidet hennes bunner ned til et grunnleggende prinsipp. Respekten for medmennesket.

– Hvis alle hadde hatt respekt for hverandre, hadde vi ikke hatt de store forskjellene vi ser i samfunnet i dag. Mennesker skal bli respektert på tross av forskjeller, men vi må også respektere at det er vanskelig for noen å akseptere lesbiske, homofile, bifile og transpersoner. Vi må respektere at de har en annen overbevisning, og vi må skille sak og person. Men vi må også kreve den samme gjensidige respekten tilbake. Det er viktig, sier hun.