(Sunnmørsposten) Slik oppsummerer LO-leder Hans-Christian Gabrielsen onsdagens møte i Ålesund. Da møtte han tillitsvalgte fra ulike virksomheter i Møre og Romsdal.

– Synes ikke i NAV-statistikken

– Regjeringen går rundt og sier at det går så mye bedre. Vi kjenner oss ikke igjen i det, sier Olav Høydalsvik, en av de tillitsvalgte som møtte LO-lederen.

Han er hovedtillitsvalgt ved Kleven verft og leder for Fellesforbundet på Søre Sunnmøre.

– Det er flere hundre hos oss som er permitterte, har fått sluttpakke eller opplever nedbemanning, sier han.

På toppen av dette peker han på en annen gruppe som ikke synes i ledighetsstatistikken:

– I tillegg er det 1500 færre arbeidere fra underleverandører, som ikke blir registrert i NAV-systemet. De har reist fra området, og det får store ringvirkninger. Leiligheter står tomme. Så går det bedre? Nei.

– Midlertidige kontrakter

Også Jørn Inge Hestnes, klubbleder ved Vard Langsten, forteller om tøffe tider. Spesielt trekker han fram unge arbeidssøkende. Vard har hatt stort fokus på å ta inn lærlinger, selv nå. Mulighetene for fast ansettelse står det verre til med.

– Fram til 2014 var det fryd og gammen. Lærlingene som tok fagbrev blei værende hos oss, sier Hestnes.

Nå har ingen blitt fast ansatt siden 2014. Noen får midlertidig kontrakt, forteller han.

– Krisa pågår fortsatt, selv om noen har avblåst den.

Både Hestnes og Høydalsvik etterlyser krisetiltak.

– Det hjelper ikke å ha en regjering som reiser rundt med tom verktøykasse og roper omstilling, sier Høydalsvik. Som altså er lite imponert over satsingen på havnæringen som Erna Solberg nylig kom med.

– Den kom først nå, og ingen vet hvordan den vil fungere.

Byråer

Mange tillitsvalgte trakk fram bekymring for økende bruk av midlertidig og innleid arbeidskraft. Jon Eilertsen i Kleive betong uttalte at løsarbeidere har blitt regelen mer enn unntaket i en god del av firmaer i byggebransjen.

– Dette tjener de useriøse på, mener han.

– Bruken av private byrå er en faktor som har fratatt ansatte muligheten til ekstravakter og høgere stilling, sier Liv Sissel Eikrem, hovedtillitsvalgt i Ålesund kommune.

– Korrigering

LO-leder Gabrielsen mener Høyre og Frp har vært gode på å gi inntrykk av at alt går «så mye bedre».

– Dette gir en nyttig korrigering. Tillitsvalgte over heile landet forteller om det samme, sier Gabrielsen. Som understreker at han er glad for alt som går bedre.

– Men når ledigheten går litt ned nå så er det ikke fordi det skapes flere jobber, men fordi flere har stått i ledighetskøen lenge og trekker seg ut. Samtidig faller andelen som er i jobb. Spesielt blant unge, sier han.

– Trenger krisetiltak

Han mener regjeringens krisetiltak har kommet for seint og vært for svake.

– De har ikke kommet med tiltak av en slik størrelse som kunne bidratt til å lette omstillingen på en skikkelig måte. De kunne for eksempel brukt muligheten til å få en fortgang i å oppgradere ferjer og nærskipsflåten. Det kunne satt mange ledige hender i arbeid, sier han.

Han stiller også spørsmål ved om regjeringens krisepakke fra forrige runde videreføres, siden de så langt ikke har nevnt den i valgkampen.

– Hadde de hatt til hensikt å komme med tiltak hadde det nok kommet lekkasjer på det.

Denne saka ble først publisert i Sunnmørsposten.

– Det er alltid nyttig å høre fra dem som står ute og kjenner på dette hver dag, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen. Foto: Nils Harald Ånstad, Sunnmørsposten