MOLDE: Fra scena fortalte artisten Pål «Moddi» Knutsen at spørsmålet om hvorfor ikke en politiker eller statsråd åpnet Bjørnsonfestivalen var enkelt å svare på.

– En norsk politiker kunne aldri sunget denne sangen uten at lakseeksporten hadde stoppet. Det er et sjokk å se konsekvensene av å synge en sang i 2017. Selv i Norge er det tabu å synge om Syria, engasjementet i Libya, eller politivold. Det blir ikke spilt på radio, sier Moddi, som hadde valgt en sang basert på et dikt av den kinesiske dissidenten og fredsprisvinneren Liu Xiabo til åpningsseremonien.

– Den kan oversettes med 4. juni 1989 og er en hyllest til dem som overlevde massakren på Den himmelske freds plass, fortalte Moddi, som hadde med seg Vestnes-jenta Katrine Schiøtt på scena.

475 på åpningen

I følge Bjørnsonfestivalen møtte 475 opp til åpningen av den 26. Bjørnsonfestivalen i rekken, som foregikk ved trappa utenfor Plassen.

– Det er vi veldig godt fornøyd med, i regn og uten Kronprinsen, som var her i fjor, sier festivalsjef Johild Kosberg Bredin, som mener valget av Moddi var helt naturlig.

– Moddi er en uredd kunstner. Han har løftet fram forbudte ytringer i form av sanger fra hele verden. For Bjørnsonfestivalen er dette tett opptil vårt formål med å fremme frie ytringer, sier hun.

Selv benyttet hun anledningen til å takke alle «ja»-menneskene rundt festivalen i sin åpningstale.

Også den yngre garde var sterkt engasjerte i åpningen; sjetteklassinger fra Nordbyen skole fortalte om sitt forhold til bøker, og tredjeklassinger sang «Grevling i taket» sammen med sopran Beate Mordal.

Ingvild Aas var den som holdt tråden gjennom arrangementet.

– Endelig er det litteraturvær, kommenterte hun innledningsvis.

Stipend og folketale

Også årets Bjørnsonstipend ble utdelt, i år til Mariann Clementine Håheim (28), som fikk stipendet og 25.000 kroner . Håheim har blant annet skrevet romanen Svart Belte om spiseforstyrrelsen anoreksi. Forfattertalentet fra Jølster har for øvrig vokst opp i Molde.

Camilla Stoltenberg, direktør for Folkehelseinstituttet, var årets første folketaler og tok opp temaene kjønnsdiskriminering og ADHD.

– Jeg mener kjønnsforskjeller og konsekvenser for utenforskap er en stor utfordring i samfunnet i dag, sa Stoltenberg.

Etter åpningen ga Moddi, som spilte utsolgt konsert onsdag kveld, honnør til Bjørnsonfestivalen.

– Langt fra alle ville tatt sjansen på å la meg åpne. Privilegiet til en festival som Bjørnsonfestivalen er at den ikke bare er for underholdning, men også til ettertanke.

Fullsatt trapp: Bjørnsonfestivalen talte 475 publikummere på den timelange åpningen onsdag. Her sopran Beate Mordal og pianist Martin Bredin. Foto: Per
Fikk stipend: Mariann Clementine Håheim fikk årets Bjørnsonstipend. Hun er fra Jølster, men har også tilhørighet til Molde. Foto: Per
barn om bøker: Sjetteklassingene Brage, Oda og Emilie fra Nordbyen skole snakket om bøker, og hva de lilker best å lese. En pingles dagbok er blant favorittene. Foto: PER TODMOD NILSEN
Får bare Ja: Festivalsjefen takket for positivitet og engasjement hos aktører, frivillige og samarbeidspartnere. Foto: PER TODMOD NILSEN