MOLDE: Når kommuner slår seg sammen, skal gebyrene du betaler i kommunale avgifter være lik for hele nykommunen. Det samme skal eiendomsskatten være.

Eiendomsskatt for alle

Det betyr at innbyggere i kommuner som i dag ikke har eiendomsskatt, må belage seg på en ny utgift på flere tusen kroner i året.

– Det stemmer at alle kommuner som ikke har hatt eiendomsskatt, vil få eiendomsskatt som en ny kostnad, til det nivået kommunene blir enig om, bekrefter ordfører Torgeir Dahl i Molde kommune til Romsdals Budstikke.

Men Dahl understreker at de mindre kommunene trolig kommer gunstigere ut på kommunale gebyrer enn i dag.

Norsk Familieøkonomi har satt opp et regnestykke som viser hvordan kommunesammenslåingen vil slå ut for innbyggerne. Eiendomsskatten er beregnet ut fra at du har en bolig på 120 kvadratmeter. Regnestykket er også basert på at det ikke skjer endringer i promillesatsen for eiendomsskatt eller at bunnfradraget endres.

I Romsdals Budstikkes område blir seks kommuner berørt av kommunesammenslåingen: Eide og Fræna går sammen til Hustadvika kommune. Molde, Midsund og Nesset går sammen til Molde kommune. Og Sandøy blir en del av Ålesund kommune.

Eide får eiendomsskatt

Det største ufgiftshoppet for innbyggerne i Eide. Mens en husstand i Fræna i dag betaler

rundt 7.000 kroner i eiendomsskatt, betaler en husstand i Eide null kroner. Det betyr at skal eiendomsskatten være lik i nykommunen Hustadvika, må folk i Eide betale 7.000 kroner i eiendomsskatt – likt hva Fræna betaler.

Lavere e-skatt i Molde

For den nye storkommunen Molde innebærer kommunesammenslåingen at innbyggerne i Molde får litt lavere eiendomsskatt enn i dag. Blir den nye eiendomsskatten i snitt 6.195 kroner, betyr det at Moldes innbyggere får 705 kroner lavere eiendomsskatt enn i dag.

For huseierne i Nesset vil sammenslåingen bety nesten 2.000 kroner mer i eiendomsskatt i året. I dag betaler gjennomsnittsboligen i Nesset 4.200 kroner i eiendomsskatt, den vil øke til 6.195 kroner i året.

Spesialavtale for Midsund

Midsund ligger an til å få den kraftigste skatteøkningen, fra null kroner i dag til 6.195 kroner i 2020. Men i avtalen om kommunesammenslåing står det at Midsund skal slippe å betale eiendomsskatt så lenge Midsund ikke har landfast vegforbindelse.

– Midsund fritas for eiendomsskatt så lenge kommunen ikke har landfast vegforbindelse. Så er Midsund innforstått med at den dagen de knyttes til fastlandet med bru eller veg, må de betale eiendomsskatt slik alle andre innbyggere i storkommunen må, forklarer ordfører Dahl.

Sandøy kommer best ut

Den minste av romsdalskommunene, Sandøy, kommer gunstigst ut av kommunesammenslåingen, når Norsk Familieøkonomis regnestykke legges til grunn. En husstand i Sandøy får 649 kroner lavere gebyrer og får 1.517 kroner lavere eiendomsskatt. Totalt 2.166 kroner lavere utgifter enn i dag.

I kommunene snakker politikerne om at gebyrene og skattene må harmoniseres.

– Betyr det at gebyrene og eiendomsskatten havner på nivå med den dyreste kommunen?

– Det er fellesnemnda, med representanter fra alle kommunene, som avgjør hvordan gebyrer og eiendomsskatten skal være. Vann og avløp skal drives for sjølkost. Jeg vil anta at gebyrene for vann og avløp vil bli litt lavere for innbyggerne i Nesset og Midsund, og noe høyere for innbyggerne i Molde, sier Torgeir Dahl.

Ut fra regnestykket til Norsk Familieøkonomi må en gjennomsnittsbolig i Eide belage seg på å betale 7.000 kroner i eiendomsskatt årlig fra 2020. Foto: Oddbjørn Harnes