Den siste tida har flere tusen elever på videregående skoler over hele landet gått til urnene og avlagt sin stemme i skolevalget 2017. I forkant av stemmeavgivningen, har ungdomspartiene til alle politiske parti invitert til skoledebatt. For mange av elevene Rbnett snakket med på Molde videregående tirsdag, var debatten avgjørende for partivalget. Mens andre allerede hadde bestemt seg.

Molde videregående inviterte til skoledebatt onsdag i forrige uke, og ventet nesten ei uke med selve valget. Det var bevisst, slik at elevene skulle få tid til å tenke seg godt om, og ikke bli altfor påvirket av showet rundt debatten.

– Vi hadde en veldig artig debatt, og elevene stilte reflekterte spørsmål og var veldig engasjerte. Vg1 og Vg2 har hatt en del politikk i undervisninga i år, og interessen er stor blant elevene, sier Heidi Kjørsvik, avdelingsleder for samfunnsfag og medier og kommunikasjon.

Bak gamle gardiner fra den tida foreldrene deres vandret i gangene, står elevene og bestemmer seg for hvilket parti de skal velge.

Når valget er tatt, legges stemmeseddelen i ei urne etter å ha blitt registrert hos valgfunksjonærene, elever som tar rettslære og samfunnsfag og økonomi.

– Bra med en forsmak

– Det er bra at vi får en forsmak på hvordan det er å stemme, så vet vi hvordan det gjøres når vi skal stemme ved neste stortingsvalg, sier Hilde Håndlykken (17.)

Emma Flo Carlsen (17) har bestandig vært klar over hvilket parti hun skal stemme på.

– Jeg synes partiet jeg stemte på var veldig flinke på skoledebatten, og de var klar og tydelig på standpunktene sine. For meg er innvandring og utenrikspolitikk to viktige tema. Jeg er veldig glad for at vi har skolevalg, for det gir oss en mulighet til å være med å påvirke politikerne, selv om vi ikke har stemmerett. Mye av politikken de vedtar angår oss, og da er det viktig at vår stemme blir hørt, sier hun.

For Lars Selbekk (16, blir 17 i år) var gode argument og tydelighet.

– Partiet jeg valgte hadde gode argumenter og var klar på hvilken politikk de førte. Det var ikke så mye tåkeprat. Jeg synes forøvrig det er synd at ikke alle stemmer i dag. Vi har fritime, og jeg skjønner at mange heller vil dra hjem, men det er viktig å avgi stemme i skolevalget. Da kan man være med å påvirke, sier han.

Ikke 100 prosent seriøst

Lars Andreas Melsæter (17) er opptatt av miljøpolitikk og verdier.

– Jeg har fått med meg en del verdier hjemmefra som ble avgjørende for valget mitt. Jeg hadde ikke tenkt altfor mye over hvilket parti jeg skulle stemme på før skoledebatten, og den hjalp meg med å velge. For meg er miljøpolitikk og utdanning viktig, sier han.

Melsæte mener vi ikke kan ta resultatene fra skolevalget 100 prosent seriøst.

– Mange stemmer på det partiet som lagde mest show eller hadde med de beste effektene. Det er ikke gjennomført en grundig undersøkelse, sier han.

Resultatene fra skolevalget på Molde videregående blir offentliggjort klokka 14.00 tirsdag, mens de nasjonale resultatene er klare klokka 16.00.