MOLDE/BERGEN: 19. november 2015 ble den første av flere milepæler for Bent Gjendem (48). Siviløkonomen hadde jobbet i det som da het Skandiabanken – i dag Sbanken. Så sa han opp jobben i 2014, og satte seg et relativt hårete mål. Han skulle starte en bank.

– Jeg ga meg selv tre måneder til å skaffe 20 millioner kroner. Jeg fikk med meg Tom Rimestad og Martin Valland. Det gikk fort å få kapital til prosjektet, og 19. november var vi i gang med Monobank, som kun er tilgjengelig på nett, sier Gjendem på telefon fra bedriftens hovedsete i Bergen.

Fra Elnesvågen

Bent Gjendem er fra Fræna, hvor han fortsatt har familie. Han bodde i Elnesvågen til han startet studier ved Handelshøgskolen i Bergen i 1990. Siden den gang har han bodd i vestlandshovedstaden, bare avbrutt av et opphold i Oslo. I dag er han altså banksjef i Monobank, som har opplevd stor suksess etter at de startet opp for snart to år siden.

– Vårt første mål var å gå i overskudd etter tredje driftskvartal i 2016. De to første kvartalene gikk vi med underskudd, men deretter var overskuddet sikret. Jeg har ikke dokumentasjon på det, men jeg tror vi er den banken i verden som raskest har gått med overskudd, sier Gjendem.

–Stor stas å bli børsnotert

Neste milepæl var en Widerøe-avtale i oktober 2016, om Widerøe Visa-kort. Februar i år gikk de på børs, bare 15 måneder etter oppstart, en uvanlig prestasjon for et såpass nystartet selskap.

– Hvordan opplevde du det?

– Det var stor stas å bli børsnotert. En hyggelig anerkjennelse så tidlig.

Vi har i underkant av 1000 aksjonærer, sier Gjendem.

Finsk ekspansjon

29. mai åpnet bedriften, som i dag har 31 heltidsansatte, virksomhet i Finland. Basen er fortsatt Bergen.

– Vi har seks ansatte som jobber direkte med Finland. Fire av dem er finner. Vi vurderer også å gå inn i et tredje land, men hvilket er ikke avgjort ennå, sier Gjendem.

Sier nei til 70 prosent

Gjendem kaller Monobank en nisjebank med få produkt.

– Vi tilbyr lån uten sikkerhet og høyrentekonto. Usikrede lån er etterspurt. Folk synes det er godt å slippe å oppgi hva de skal bruke pengene til.

– Kan ikke lån uten sikkerhet få kundene til å ta opp lån de egentlig ikke har mulighet til å betjene?

– Hvis de ikke har betalingsevne får de ikke lån. Vi sier nei til 70 prosent av søkerne, og har en streng kredittvurdering. Usikrede lån blir ofte misforstått, også hos bankene, som gjerne kobler disse lånene til lite kompetente kunder som ikke vet hva de driver med, sier Gjendem.

Han opplyser at den jevne kunden er 43 år, har inntekt på 630.000 kroner, to tredeler eier egen bolig og to tredel har høyere utdanning.

– Summa summarum: dette er kunder med god økonomi.

Roser kollegene

Per første halvår 2017 har banken rundt halvannen milliard i innskudd fra kunder på høgrentekontoen og omtrent like mye i utlån.

– Renten på usikrede lån er høyere enn eksempelvis bolig- og billån, fordi banken ikke har sikkerhet, og det da er høgere risiko. For kunden er fordelen at det er enkelt å søke. Renten på sparekontoen er 2,1 prosent, et relativt høg rente, sier Gjendem.

– Hvorfor gutse på og starte bank?

– Det var åpenbart en markedsmulighet. Folk ønsker bank på mobilen, med brukeropplevelse like enkel som Facebook og andre populære tjenester. Grunnen til at vi har gjort suksess handler i stor grad om det fantastiske kundesenteret, det gode arbeidsmiljøet og godt bankhåndverk. Vi har blitt kåret til Great place to work, og jeg er opptatt av å skape en god arbeidsplass. Glade ansatte gir glade kunder. Da kommer også resultatene, sier Gjendem.