1. januar 2020 går Fræna og Eide sammen til Hustadvika kommune. Da er målet å ha klar en masterplan for hvordan turisme og reiselivsnæringen i nykommunen kan bli en næring av et helt annet kaliber enn den er i de to kommunene i dag. Kommunestyret i Fræna vedtok torsdag enstemmig å be den nye fellesnemnda for den nye kommunen sette ned en arbeidsgruppe som skal utarbeide planen.

Overmoden

Det var Hans Bjarne Tennøy fra Ap som kom med forslaget gjennom en interpellasjon.

– Tida er overmoden for en satsing på turisme i vår kommune, mener Tennøy.

– Når Hustadvika kommune etableres så får vi et merkenavn laget rett i hendene. Det må vi utnytte på best mulig måte.

Tennøy sitter i Friluftsrådet for Nordmøre og Romsdal. Han peker på at det allerede er en voldsom interesse for friluftsliv i kommunen.

– I Fræna kommune er det i 2016 registrert nesten 35 000 elektroniske registreringer i Stikk-ut-systemet. Samtidig vet vi at tallene for Fræna Jeger – og Fiskeforening sitt turopplegg er på svimlende 83 000. I tillegg kommer alle de som ikke registrerer seg. Vi snakker om 100.000 turer i vår kommune alene. Det er så høge tall at det er vanskelig å tro på dem, men de er sjekket og dobbeltsjekket, sier Tennøy,

Helårs

Tennøy mener interessen gir et ypperlig grunnlag for å satse på friluftsturisme.

– Hustadvika med Farstadstranden er et særdeles bra område for aktiviteter som dykking, surfing, kiting, brettseiling og padling, i tillegg til at det er et populært område for diverse fiske. Kort sagt her er mulighetene mange og gode for helårsturisme.

– Gullgruve

I kommunestyret la Tennøy fram Destinasjon Norge sine prognoser for friluftsturisme i åra framover. -Denne type ferier er sterkt økende i hele verden, spesielt blant turister fra USA og i østlige land, med Kina i spissen. Og destinasjonsselskapet har de siste fem åra registrert en massiv økning i denne type turisme til Norge.

De spår at trenden kommer til å fortsette i åra som kommer, sa Tennøy og var klar i sin melding til kommunestyret:– Folkens, vi sitter på en potensiell gullgruve. Det er ikke mange kommuner som har de samme mulighetene som vi har. Vi har infrastruktur, vi har kort veg til flyplass og vi har store attraksjoner innenfor den nye kommunes grenser.

– Best for kjærlighetssorg

Nasjonal turistveg mellom Bud og Kårvåg med Atlanterhavsvegen har fått stor oppmerksomhet verden over. Strekninga er blitt kåret til både beste sykkelveg og verdens beste trekning for testing av bilder. I tillegg til å århundrets byggverk i Norge. Tennøy mener at omtale er en ting, å utnytte det i en turistsatsing er noe annet.

– Men omtalen viser jo potensialet. En av New Yorks største aviser, New York Post, har for eksempel kåret strekninga til en av verdens vakreste og skumle vegstrekninger. Og ifølge den berømte reiseguiden Lonely Planet er Hustadvika og Atlanterhavsvegen det beste stedet i verden å dra til om du har kjærlighetssorg. Helst om høsten, da er utsikten med vind, bølger og måkeskrik den perfekte medisin, sier Hans Bjarne Tennøy.

– Det er klart at her er det muligheter vi er nødt til å utnytte. Vi må få turistene til å stoppe, ikke bare reise gjennom. Da må vi kjenne vår besøkelsestid og legge et godt stykke arbeid i dette. Kommunen som tilrettelegger må nå gjøre nettopp det. Sørge for å legge til rette for et godt samspill mellom private interesser, frivilligheten og næringslivet i hele den nye kommunen.

Også i Eide

Kommunestyret vedtok enstemmig å be fellesnemnda for den nye kommunen få omsatt forslaget til handling. Eide kommune skal behandle et tilsvarende forslag i et kommende møte.

Hustadvika kommune vil ha store attraksjoner som Atlanterhavsveien innenfor sine grenser. Nå skal man få flere turister til å stoppe - ikke bare reise gjennom. Foto: Oddbjørn Harnes