Sammenslåingen av Fræna og Eide til Hustadvika kommune rykket et skritt nærmere torsdag kveld da kommunestyrene i Fræna og Eide vedtok å opprette en egen informasjons- og kommunikasjonstjeneste (IKT) sammen. Det betyr at kommunene går ut av IKT Orkidé, et samarbeid som ble opprettet i 1997 og består av alle nordmørskommunene, Nesset og Fræna.

Uenig

Saka ble grundig debattert i Fræna kommunestyre, og flere av partiene var klart uenig i rådmannens innstilling. Høyre og KrF argumenterte med at en egen IKT-funksjon ville bli for lite og sårbart.

– Nye Hustadvika kommune trenger et større IKT-fellesskap å støtte seg til ut fra fagkompetanse, driftssikkerhet og innkjøpskompetanse, sa Kjell Lode fra KrF og la fram forslag om at den nye kommunen gikk ut av Orkidé-samarbeidet, men i stedet inn i samarbeid med Molde, Rauma, Midsund, Vestnes og Aukra i ROR IKT.

Høyres Elise Fiske mente en egen IKT-funksjon ville være for risikabelt.

– Alene blir vi et veldig lite fagmiljø, vi blir veldig avhengig av noen få personer, sa Fiske og pekte på at ROR IKT ville være fornuftig fordi kommunen allerede har et samarbeid via ROR på mange andre områder, og også vil ha det i framtida.

– Ingen risiko

Ordfører Tove Henøen (Sp) støttet rådmannens innstilling og ba kommunestyret stole på fagkompetansen i arbeidsgruppa og vurderingene der.

– Jeg er helt overbevist om at den faglige kompetanse er så god at alle de nødvendige faglige vurderinger er gjort. Jeg ser ingen risiko i å bygge opp egen fagkompetanse på IKT-området. Vi har alltids mulighet til å inngå et samarbeid seinere. Og ikke minst vil dette vil bety 7–8 kompetansearbeidsplasser i den nye kommunen. For meg er valget enkelt, sa Henøen.

Skepsis også i Eide

I Eide kommunestyre var Høyres Terje Lyngstad svært skeptisk til IKT-planene. Han foreslo at nykommunen går sammen med ROR IKT om jobben. Forslaget hans møtte motstand, og Lyngstad ba om prøvevotering. Det trakk bare tre stemmer. Etterpå stemte alle for det samordna forslaget til vedtak.

Lyngstad etterlyste oversikt over risikoer og trusler mot samarbeidsløsningen. Han advarte mot snubletråder på et felt som blir stadig mer krevende og omfattende.

– Sju-åtte personer skal drifte, er det nok? Er vi sikre på å nå mål på alle områder i tide, var noen av hans spørsmål.

Rune Strand (Ap) talte for ut fra egne brukererfaringer og mente en burde ha mer tillit til kommunens IKT-ansatte.

IKT-ansvarlig Oddvar Vetvik ble spurt av Egil T. Ekahiugen (Ap) om han trodde Hustadvika kommune samla sett ville ha stor nok kompetanse.

– Ja, det tror jeg, var svaret.

Terje Lyngstad (H) er ikke overbevist om at nykommunen gjør det riktige på IKT-feltet. Foto: Oddbjørn Harnes