Eide: Etter en svært lang debatt pluss gruppemøter torsdag kveld kom Eide kommunestyre fram til en endelig avgjørelse på saka, som har ridd eidepolitikerne i flere tiår.

Ville ikke selge

Arbeiderpartiet foreslo at kommunen ikke skal selge Møllerop, men fikk bare 9 stemmer av 21. Kommunestyret vedtok deretter enstemmig å rive alle husa og selge til høgstbydende.

Nådde ikke opp: Forslaget fra Ap om at kommunen ikke skal selge Møllerop-eiendommen fikk 9 stemmer (7 fra Ap, 1 fra Sp og 1 fra KrF).

I vedtaket står det at ordføreren i samråd med mekler gis fullmakt til å selge eiendommen til høgstbydende sammenholdt med meklers vurdering, og at ordføreren kan forkaste ethvert tilbud.

Kom to bud

Det blir nå en ny budrunde. Kommunen håper på fortsatt interesse etter at budgivinga før sommerferien rant ut i sanden og det hele endte med at ny politisk avklaring måtte til.

Eiendommen var lagt ut med en prisantydning på 3,5 millioner kroner. Et bud fra Eide Byggservice AS på 2,8 millioner kroner kom inn først. Etter hvert kom det et til, fra Dale Malo Prosjekt AS, der det var interesse for å ta vare på det gamle våningshuset.

Møllrop-huset: Mandag starter rivingen av det gamle våningshuset fra like etter år 1900.

Rask riving

Rivingen starter mandag, får Romsdals Budstikke opplyst hos Trygve Herskedal i Miljøservice Eide AS.

Firmaet har fått jobben med å rive våningshus, låve og noen uthus for 424.000 kroner pluss merverdiavgift. De regner med å bruke 2 uker på jobben.

– Må bli ende på saka

Terje Lyngstad (H) ville ha Møllerop-saka ut av verden:

– Dette var en av de første sakene jeg var med på da jeg begynte i kommunestyret i 1995. Nå må den bringes til ende. At saka i det siste har kommet inn på et forkjært spor, får vi ta som et intermesso. Når vi har gjort et vedtak, må vi bare gå for det og ikke stadig komme tilbake til nye ting.

Nok er nok: Gruppeleder Terje Lyngstad (H) sa at nå må Møllerop-saka snart få en ende.

Lyngstad mente en burde gjøre vedtak i tråd med det som var oppe i 2013. Han hadde liten tro på at kommunen ville makte utbyggingsjobben.

– I alle år har vi ikke klart å utvikle området, hvordan skal vi da klare det de neste to åra?

– Uryddig prosess

Egil T. Ekhaugen (Ap): – Slik jeg ser det, har det vært en uryddig prosess, basert på det jeg hører er inntrykket på bygda.

Ekhaugen var skuffet over de lave tilbudene og mente bygningene må rives snarest. Han foreslo å trekke salget.

– Vi trenger omsorgsboliger i «rullatoravstand» fra sentrum. Til det er Møllerop helt ideelt. Om vi selger eiendommen til en latterlig pris, må vi kanskje kjøpe annet sted langt dyrere.

Ikke selge: Egil T. Ekhaugen (Ap) mente kommunen bør beholde Møllerop for sosial boligbygging.

Ekhaugen så muligheter her til å bygge førstegangsboliger for ungdom og kanskje nytte Støres idé om rimelig bokostnad for unge som tar et tak for eldre. Han foreslo bebyggelsesplan og riving.

– Dyrt å bygge

Finn Joralf Lyngstad (Sp) sa han kunne forstå at pristilbudet er lavt når en ser hvor dyrt det er å bygge i dag. Alt i alt syntes han det ville være mest reinhårig å legge Møllerop ut for salg.

«Ørkenvandring»

Birgit Dyrhaug (Sp) ville også selge: – Boligmarkedet er vanskelig. Når vi ikke har fått til noe de siste ti åra, tror jeg ikke vi får til noe nå heller. Dette kan bli en ørkenvandring.

– Bør utvikle sjøl

Arne Birger Silnes (Ap) syntes det var totalt feil å skylde på markedet.

– Vi bør beholde Møllerop sjøl og utvikle det når eldre og unge har behov for boliger.

Sosialboliger

Merete Egge (KrF) var på linje med Ap: – Jeg ønsker ikke at vi skal selge, med tanke på boligbehovet som kommer fram i boligsosial handlingsplan. Men jeg er for riving. Jeg mener det er vi politikere som har skyld i at ikke noe har skjedd med Møllerop.

Begynne på nytt

Rune Strand (Ap) sa det virker som at en skal kvitte seg med eiendommen sjøl om en nesten ikke får noen for den. Tilbudet for «indrefileten» er 370 kr per kvm, mens en i Øvre Bollia langt utenfor sentrum betaler 600–700 kr for tomtegrunn.

– Det bør ikke være vår bekymring at noen skal ha lav tomtepris for å tjene penger. Vi kan ta saka tilbake og begynne på nytt. Det har ingenting å si om vi tar den med oss til Hustadvika kommune. Det er avløps- og vassledninger på tomta, og den ligger ikke i utmarka.

Finn Joralf Lyngstad (Sp) sa det ikke henger på greip å sammenlikne kvadratmeterpris på dette området med utbygde tomter. Beste garantien for å få noe bygd på eiendommen er at den selges til en privat utbygger, mente han.

«Indrefileten?»

Stian Teistklub (H): – Indrefilet, er den nå det? Ikke er det utsikt der, det eneste er at tomta er sentral. Slike utbygginger er veldig tunge å gjennomføre. Ingen kommer til å tjene seg rik på Møllerop. Eide har et pressa eiendomsmarked. Det er en utopi å tro at prisen skal doble seg om vi venter.

Mener det samme

Kolbjørn Gaustad (Sp) hadde ikke endret standpunkt i Møllerop-saka undervegs i løpet av åra: – Jeg mener det samme nå som før; riv bygningene.

Han stemte for Arbeiderpartiets forslag.

– Ikke inhabil

Ordfører Egil Strand (H) viste til at noen har antydet at han burde erklært seg inhabil på grunn av et «fjernt slektskap». Han tilbakeviste inhabilitet.

– Min agenda har vært å skaffe kommunen en best mulig pris, sa Strand.