MOLDE: Med kjappe replikker og klart språk fikk ungdomspolitikerne utfordre hverandre og elevene i salen. Ledet av RBs Richard Nergaard stilte alle de store partiene med sine ungdommelige kandidater, fra 17 til 68 år.

– Det var en spennende debatt, det var artig når de kranglet litt, oppsummerte Jan Peter Haugland, Emil Hareide og Øyvind Andreas Opdahl.

Guttene går andre og første året ved ulike yrkesfag-linjer på skolen. De fulgte debatten med interesse.

– Noen var mer saklige, mens andre var mest opptatt av å rakke ned på de andre, oppsummerer Opdahl. Guttene mener det kan veie både for og imot et parti at de er så opptatt av å snakke ned motstanderne.

– Det var bra nivå ute på kantene, det var spennende å høre på, konkluderer Haugland.

Lettere og vanskeligere

De synes fraværsgrensa var et viktig tema. Den bør beholdes, men kjøretimer og viktige ting bør gi gyldig fravær, mente guttene. De hadde ikke bestemt seg for hvem de skulle stemme på ved skolevalget.

– Nei, men det ble lettere å velge nå. Og så kan vi følge med mer på politikk framover, nå som vi vet hva partiene står for, oppsummerer guttene.

Mens guttene syntes det ble letter å velge av å høre debatten, syntes jentene vi traff på valgtorget det var motsatt.

– Det ble vanskeligere nå. Vi visste hva vi ville stemme på, men så var det mye bra her. Alle partiene har noe vi er litt enige med dem om, konkluderte Aleksandra Lango, Miriam Ø. Pedersen, Andrea Raknestangen, Ane K. Sørensen og Evelyn Gautvik. Alle førsteårselever på Innovasjon og ledelse.

– Skole, og helsesøster som en del av skoletjenesten, sa Ane K. Sørensen.

– Jeg synes fraværsgrensa må bort, i alle fall må den justeres. Man må slippe å bevise at man er sjuk og gjøres mer rettferdig, sa Aleksandra Lango

Fraværsgrense

Den engasjerende fraværsgrensa som regjeringa innførte før skolestart var tema tidlig i debatten. Alle partiene virket enige om at den må justeres, flere mener den må fjernes helt.

– Den er ikke perfekt, men flere møter opp. Flere fullfører, sa Høyres Ola Eloranta. Han åpnet for at kjøreopplæring kan gi fritak, og at man bør se på muligheten for å få legeattest på nett.

Senterpartiet vi øke grensa til 15 prosent og mener at egenmelding for en dags fravær bør holde, melding fra foreldre om elevene er under 18 år.

– Vi ønsker å fjerne fraværsgrensa. Det er mange andre tiltak vi må gjøre for å gi elevene lyst til å komme på skolen, sa Kristian Eikeland fra partiet Rødt. Også Arbeiderpartiet og Venstre ville fjerne grensa.

Lærlingtilskudd

På Romsdal videregående skole er temaet lærlingeplasser spesielt aktuelt. Derfor ble det også god tid i debatten for partiene å si sin mening om temaet.

– Arbeiderpartiet vil skape flere lærlingeplasser. vi vil øke lærlingfondet og gi mer i tilskudd til bedriftene. Det er altfor mange i dag som ikke får fullføre videregående opplæring fordi de tar yrkesfag, sa Emilie Lindset fra AUF.

– Vi krever respekt for yrkesfag. Vi vil at elevene skal ha det utstyret de trenger på skolen. Og vi vil lovfeste retten til lærlingeplass, fulgte SVs Oliver Amundsen opp.

Det fikk han raskt respons på fra Venstres Håvard Urkedal.

– Det går ikke an å lovfeste retten til lærlingeplass. Vi må derimot gi bedre tilskudd til bedriftene, slik at det blir flere som tar imot lærlinger, sa han.

Senterpartiet vil utvikle vekslingsmodellen.

– Vi vil at flere skal kunne gå rett ut i praksis med en gang, og veksle mellom skole og praksis gjennom fire år. Det er en god løsning og fagbrev må tilpasses kravene i yrkeslivet, sa Sondre Ormset fra Sp.

Skikkelig debatt

Over to sesjoner fikk totalt 800 elever høre politikernes budskap. Scena var rigget proft opp med lyd og lys. Rektor Ivar Rød var tydelig på hvorfor skolen prioriterer å lage ei skikkelig ramme rundt debatten.

– Hvis ikke vi tar dette på alvor, kan vi ikke forvente at elevene gjør det heller, sa Rød.

Erik Birkeland