Kristin Fiksdal (25) er tomrefjordjenta som flyttet til Tresfjord og stortrives der. Det var interessen for Røde Kors som var drivkrafta. Tresfjord har et veldig aktivt Røde Kors lag, der folk fra store deler av kommunen har engasjert seg. Det er Røde Kors som arrangerer Syltemartnan, en populær møteplass for folk fra nær og fjern.

Samtidig er det også den viktigste inntektskilden for Tresfjord Røde Kors, som bruker alt de tjener på tiltak for bygda og fellesskapet.

– Det er nå ti år siden jeg deltok som medhjelper på Syltemartna for første gang. Dette var noe for meg, og siden den gang har jeg vært med i laget. Mange ungdommer fra hele kommunen kom med, vi var en skikkelig engasjert gjeng, forteller Kristin Fiksdal.

Hun tok først førstehjelpskurs, deretter en rekke andre kurs både lokalt og andre steder.

Fikk råd om frisøryrket

Etter at ungdomsskolen i Tomrefjord var unnagjort, lurte hun på hva hun skulle bli. Rådgiveren rådet henne til å prøve frisørutdanning.

– Jeg gikk der i fire måneder. Da fant jeg ut at dette ikke var noe for meg. Jeg sluttet og begynte å jobbe i barnehage. Jeg likte meg der, men fant ut at jeg heller ville jobbe i helsevesenet, forteller hun.

Dermed gikk turen over fjellet til Ørskog videregående skole, der hun tok hjelpepleierutdanning. Det har hun aldri angret på.

– Jeg liker å stille opp for folk. Nå jobber jeg på Ivartun, en avdeling for eldre kvinner og menn. Jeg stortrives i jobben, å hjelpe folk er blitt både jobb og hobby for meg, legger hun til.

– Alt gjøres på dugnad

Hun forteller at hun er blitt svært godt mottatt i Tresfjord, der hun nå bor sammen med samboer og ei lita jente på to år. Hun venter utålmodig på at mamma skal bli ferdig med intervjuet. Akkurat denne uka har vært veldig travel. Alt skal gjøres klart til Syltemartnan, det er mye som skal klaffe.

– Det er ikke alle som skjønner hvor mye arbeid som ligger bak et slikt arrangement. Arbeidet starter i januar. Alt gjøres på dugnad, alt er gratisarbeid. Jeg vil rose styret for måten de stiller opp på. Arrangementet blir større og større år for år. Styret er veldig samkjørt, alle kjenner sitt ansvar og utfører det de blir satt til, forteller Kristin.

Nøktern linje

Tresfjord Røde Kors har lagt seg på ei nøktern linje både når det gjelder inngangspenger og artister. Dyre artister er det slutt på. Da countrysangeren Bobby Bare i sin tid besøkte Tresfjord, var det kjempesuksess. Men seinere har de erfart at innleide artister koster mer enn det smaker. Nå er Syltemartnan møtested for både unge og gamle, og folk kommer igjen år etter år.

Banket opp lensmannen

Martnan har ei lang og fargerik historie langt tilbake på 1800-tallet. Da var det handel med hest som var det store. Med det fulgte også dramatikk, drikking og slåssing. Da den forhatte lensmannen Carl Buch skulle inspisere danselokalet rundt 1860, slokte de lyset og ga han rundjuling.

I 1889 kom det både karusell, dverg, sabelsluker og tater til martnan. Da Vestnes kommunestyre samtidig ga løyve til salg av øl, ble det liv og røre.

Etter krigen gikk det nedover, og i 1959 skriver John Syltebø i bygdeboka for Tresfjord at Syltemartnan sluttet med en stille og rolig død.

Slik gikk det ikke, i 1977 ble martnan tatt opp igjen, deretter har det gått bare oppover.

På årets martna er det lagt ekstra vekt på aktiviteter for barn. Det blir hoppeslott, ansiktsmaling, masse dyr og sykestue der barna kan leike doktor og sjukepleier. Ellers blir det underholdning, musikk, auksjon og utstilling av veteranbiler, i tillegg til et stort antall salgsboder med ting og tang.

Partitoppene i debatt

Når det er valgår, blir det arrangert politisk debatt. I år får Syltemartnan besøk av statsrådene Sylvi Listhaug, Jon Georg Dale og toppkandidatene til de fleste politiske partiene, som stiller til politisk debatt.

– Jeg har mine meninger, men unngår å snakke politikk. Jeg har samtidig sterke meninger om eldrepolitikk, der vi hører mange fagre ord og løfter som ikke blir oppfylt. Mamma er aktiv som rådgiver i Møre og Romsdal Frp, jeg er stolt av det hun får til. Hun er et forbilde. Skal jeg trekke fram en rikspolitiker, vil jeg nevne Jon Georg Dale, en jordnær politiker. Lokalt har jeg sans for Geir Inge Lien og Randi Bergundhaugen, sier Kristin.

Omsorgsgruppe, søk og bistand ved ulykker

Sjøl om Tresfjord Røde Kors nå har all oppmerksomhet rettet mot Syltemartnan, driver laget med så mye mer.

– Vi har startet en omsorgsgruppe der vi inviterer alle til treff i menighetshuset ved Tresfjord kirke hver tredje uke. Det er blitt en utrolig suksess. For 20 kroner får de kaffe, kaker og underholdning. Vi samarbeider med menigheten om dette. Alle er velkomne, de fleste er eldre.

Tresfjord Røde Kors er også aktiv når det gjelder søking etter saknete personer og hjelp ved ulykker. Den siste tida er det blitt en økning i antall leteaksjoner.

– Jeg har vært med på flere søk, både med godt og trist utfall. Alle som deltar må både kunne førstehjelp og ha fullført søkerkurs, sier Kristin.

– Mammadalt og bygdemenneske

Flere av medlemmene i Tresfjord Røde Kors har vært med så å si fra starten. Hva får ei ung tenåringsjente til å engasjere seg så sterkt i frivillig arbeid?

– I Tomrefjord gikk det på ski og fotball, det var ikke noe for meg. Jeg fant det jeg likte best i Røde Kors. Jeg er egentlig en mammadalt og et bygdemenneske. Jeg liker små miljø, og kom til Tresfjord da jeg var 17. Her har jeg engasjert meg både i Tresfjord bygdekvinnelag, ungdomslaget og Gapskrattfestivelen. Det er et veldig godt miljø her i bygda, folk er flinke til å stille opp, sier Kristin, som mener at folk må være villig til å bruke av fritida si på å holde bygda i live.

– Jeg har også lært mye i bygdekvinnelaget, her er det rom for både unge og eldre. Jeg tror Tresfjord-bygda har framtida for seg, da er det viktig å beholde tilbud som barnehage, skole og butikk. Og Syltemartnan setter Tresfjord på kartet, konkluderer Kristin Fiksdal.

FAKTA om Kristin Fiksdal

Alder: 25Bor: På Bjermeland i TresfjordAktuell: Leder Tresfjord Røde Kors, som arrangerer Syltemartnan for 40. gang denne helga.

Mine valg:

Ferie i NorgeX Ferie i utlandet

X Vin/ølAlkoholfritt

X FjordFjell

Fisk på grillenX Kjøtt på grillen

MoldejazzX Raumarock