– Det er en livsstil som ikke passer for alle, sier Odd Hatlen (62). Isfjordingen har i 17 år ukependlet til Vestnes og bodd om bord i båten «Odden».

Straumen Bil AS på Skorgenes. Det er der Odd Hatlen jobber. Han er lastebilmekaniker og har ukependlet fra Åndalsnes til Vestnes i nærmere 20 år De første årene kjørte han bil til og fra jobben hver dag.

– Det ble mellom 40 og 50 tusen kilometer i året med pendlerkjøring. Det tok altfor mye tid. Dermed ble løsningen å skaffe seg båtplass på Vestnes. Jeg har bodd fra mandag til fredag i båten min i 17 år nå. Det fungerer utmerket, sier Odd Hatlen til Romsdals Budstikke.

Snart 90 år gammel båt

Båten hans heter «Odden» og er en spesiell farkost på 40 fot som nærmer seg 90 år gammel. Det er en båt med sjel, en båt som Odd har lagt ned ekstremt antall timer på. For Odd har fortsatt mye arbeidslyst når han kommer «hjem» fra jobb på Skorgenes. Da blir det gjerne noen timers innsats på det evigvarende båtprosjektet.

– «Odden» er egentlig en gammel fiskebåt. Jeg kjøpte båten i Tønsberg i 1987, jeg bodde i Oslo på den tida. Planen var å bruke den som turbåt. Det er opprinnelig en «kutter» bygd på Hemnesberget i 1928. Jeg har brukt et ganske høyt antall timer på vedlikehold og ombygging, sier 62-åringen.

Skiftet ut mye

Det som er under vannlinja er ikke noe problem, understreker Odd. Det råtner ikke. – Det som tar knekken på en trebåt er det som kommer ovenfra. Ferskvann. Jeg har skiftet ut veldig mye treverk i denne båten, som ser mer ut som en vanskapning. Båten ligner verken fugl eller fisk, men fungerer altså godt som en hybelbåt. Vedlikehold og ombygging er hobbyer for meg, jeg må ha noe å holde på med om ettermiddagene. Jeg kan ikke bare sette meg ned i båten og glo på fjernsyn, ler Odd Hatlen.

Han er nevenyttig på grensen til det ekstreme. Motoren skiftet han i 2006. Det er en diesel som yter 127 hk. Båten veier nesten 20 tonn, så lynrask er den ikke. Men den kommer alltid fram.

– Den går i 7-8 knop. For tida er den litt for lite i bruk som turbåt. Når du har båten som bolig er det ikke det første du tenker på å ta deg en båttur når helga kommer. Men en og annen langtur er det blitt. Ona og Fjørtofta i år. Sauøya på trøndelagskysten i fjor. Jeg og kona mi Elisabeth har det veldig kjekt når vi er på båtferie med «Odden», sier Odd.

Som ei lita kjellerstue

Vi sitter i lugaren. Som minner litt om ei knøttlita kjellerstue. Kona til Odd har kjørt fra Åndalsnes med elbilen «Elvis». Hun har med seg wienerbrød. Nå er de i samme båt, men som regel ikke i ukene. De er mest sammen i helgene.

– For oss fungerer dette bra. Slett ikke dumt for et forhold at den ene bor i en båt, ler Elisabeth Aandahl Hatlen.

Hun er pensjonist og gjør som hun vil. Rett som det er setter hun seg i elbilen og besøker Odd i Vestnes småbåthavn.

– Det er ikke lenger turen nå som Tresfjordbrua heldigvis er en realitet. Jeg må få lov til å skryte av Odd. Han er en tusenkunstner. Det er ingenting som stopper han. Intet problem er for stort. Han fikser omtrent alt på egen hånd, sier Elisabeth.

Har lært mye

– Jeg har lært mye underveis, både når det gjelder bygging og restaurering. Å ha en så gammel og rar båt er en utfordring. Det er lærerikt og artig. Og det er som sagt en spesiell livsstil å bo i en båt så mye som jeg gjør. Men jeg trives fole godt. Det har vært en gammel drøm å bo i båt. Dette er hytta vår, sier Odd.

Han synes uansett at det er en stor fordel å ha fast båtplass på Vestnes kontra lenger inn i fjordene. Det er et bedre utgangspunkt for båtturer utasunds samt nord og sør langs kysten. Men først og fremst er «Odden» en flytende hybel.

– Jeg har vel en 15-20 kvadratmeter til rådighet. Dette passer ikke for folk med klaustrofobi. Men jeg har plass til alt jeg trenger. Toalett, dusj og lugar. Jeg har kokeplater, kjøleskap, mikrobølgeovn, kaffetrakter, tv og internett. Om vinteren fyrer jeg med olje for å holde varmen. I båten har jeg også gode sitteplasser, nemlig lastebilseter, forteller 62-åringen.

Fisker mer i fjellet

Odd mener at «Odden» tåler sjø bedre enn kjerringa. Den litt merkelige farkosten er en utmerket sjøbåt.

– Men jeg fisker mer i fjellvann enn på sjøen. Fjellturer og jakt er hobbyer jeg setter høgt, sier Odd Hatlen.

Han er litt propell. Full av energi og pågangsmot. I fjor skiftet han for øvrig hele propellanlegget. Neste prosjekt ligger an til å bli installering av baugpropell.

– Med en gammel båt som dette blir jeg aldri arbeidsledig, fastslår Odd.