Aas Mek Verksted, som er det dominerende brønnbåtverftet i Norge, fikk i fjor rekordomsetning og rekordresultat. Nå møter Aas økt konkurranse. fra verft som tidligere har bygd offshorefartøy, og ser etter nye marked etter oljenedturen.

Aas Mek Verksted har bygd hele 23 av de 52 brønnbåtene med norsk flaggsom er bygd etter år 2000.

Overskudd på 75 millioner kr

Den store aktiviteten og gode inntjeninga i oppdrettsnæringa, setter også spor etter seg i 2016-tallene til Aas Mek.. Omsetninga steg fra 474 millioner kr i 2015 til 629 millioner kr i 2016. Det er den høyeste omsetninga Aas noen sinne har hatt. Driftsresultatet steg i samme tidsrom fra 31 til 81 millioner kr, og resultat før skatt fra 28 til 75 millioner kr.

– Vi er godt fornøyd med resultatet, sier daglig leder Halvard Aas, som eier verftet sammen med brødrene Olav Aas og Johan Aas gjennom holdingselskapet Maritime Holding AS. Der har de like store eierandeler gjennom hver sine holdingselskap.

Halvard Aas forteller at det har vært stor aktivitet i 2016. Verftet leverte i fjor tre nybygg, hvorav to brønnbåter og ett sørvisfartøy. I tillegg hadde verftet 32 prosjekter med ombyggings- og reparasjonsoppdrag av varierende omfang.

Verftet har nå et nybygg i ordre. Skroget bygges i utlandet, og vil komme til Vestnes til våren.

Større konkurranse

– Vi jobber med tilbud på flere ulike nybyggingsprosjekter, men det er betydelig større konkurranse blant verftene om byggeoppdragene i forhold til tidligere år. Markedsutsiktene er utfordrende, sier Halvard Aas, som likevel ser muligheter for ytterligere nybyggingskontakter i løpet av 2017.

– Hvordan ser det ut med arbeid framover?

– For øyeblikket har vi veldig god kapasitet. Vi har et nybygg i ordre, men vi har et åpent hull framover til begynnelsen av neste år, hvor vi kjører på reparasjons- og ombyggingsoppdrag. Det nye brønnbåten begynner vi fysisk på her på Aas utpå vårparten neste år, sier Halvard Aas.

Han forteller at oljenedturen har vært medvirkende til den økte konkurransen på brønnbåtmarkedet. Verft somt tidligere bygde offshoreskip, satser nå på nye marked. Brønnbåtmarkedet er et av disse. – Alle ser på det markedet som er oppe og går, sier Halvard Aas.

57 ansatte

Aas Mek Verksted har nå 57 ansatte.

– Greier du å opprettholde beskjeftigelsen eller blir det permitteringer?

– Vi tar ikke sikte på permitteringer. Men det blir selvsagt en litt kortere horisont når vi får reparasjonsaktivitet. Men vi satser på å holde arbeidsstokken beskjeftiget. sier Halvard Aas.

90 millioner kroner i utbytte

Det gode 2016-resultatet til Aas Mek Verksted speiler seg også i utbyttet fra Maritime Holding. For 2016 tok de tre brødrene ut til sammen 90 millioner kr i utbytte fra Maritime Holding. Året før var utbyttet 21 millioner kroner.

Brønnbåten «Steinar Olaisen», som Aas Mek Verksted leverte til rederiet Nova Sea Service AS. Foto: Harald M. Valderhaug