Partiene stilte med tilnærmet toppet lag. Else May Botten (Ap), Helge Orten (Høyre), Steinar Reiten (Krf), Yvonne Wold, (SV) og Jenny Klinge (Sp) var alle på plass. Bare Sylvi Listhaug (Frp) og Pål Farstad (V) manglet av førstekandidatene fra Møre og Romsdal. I deres sted stilte Jan Steinar Engli Johansen og Olbjørn Kvernberg.

Pensjonistforbundet i Møre og Romsdal hadde lagt opp til en omfattende debatt med en rekke tema som spente fra kulturtilbud for eldre til tannhelse og sykehjemsplasser. Men det var først da penger ble tema at det for alvor begynte å bli litt temperatur  i salen.

Pensjon

Reduksjonen i pensjonen for gifte og samboende ble et hett tema og viste skillelinjer mellom partiene. Venstres Olbjørn Kvernberg mente avkortning for gifte og samboende er helt riktig.

– Det er fornuftig, det er mye billigere å bo to sammen enn å bo alene. Og dette er ikke penger du sjøl ha spart men penger fellesskapet har spart for deg, sa Kvernberg og fikk tilløp til buing fra salen.

– Venstres oppfatning at det som betales inn i felleskapet må fordeles slik at det kommer de som trenger dem mest til gode, fortsatte Kvernberget.

– Veldig uenig. Det er feil å si det er fellesskapets penger. Vi jobber for å fjerne hele avkortningen, sa Jan Steinar Johansen fra Frp.

– Men er det synd på pensjonistene. Nå jeg ser utover salen ser jeg oppegående, resurssterke mennesker. Er det synd på pensjonistene? Må de virkelig løftes? spurte debattleder Richard Nergaard og fikk kontant svar fra salen:

– De svakeste kom seg ikke hit.

Kjøpekraft

Også Arbeiderpartiets forslag om endringer i pensjonsforliket fra 2008 ble brennbart tema. Arbeiderpartiet lanserte i sommer ønske om å endre reformen fra dagens ordning, hvor pensjonene hvert år kuttes med 0,75 prosentpoeng målt mot lønnsveksten og til en ordning hvor pensjonene hvert år justeres ut ifra gjennomsnitt av pris- og lønnsvekst.  Målet er å hindre at pensjonistene kommer uforholdsmessig dårlig ut i år med svak lønnsvekst blant arbeidstagerne, slik det har vært de tre siste årene.

– Men når lønnsmottakerne får økt kjøpekraft skal pensjonistene bare får halvparten. Hvorfor det, spurte Nergaard.

– Pensjonistene har gått i minus tre år på rad, det må vi unngå skjer igjen. Vi ønsker en omlegging hvor vi sikrer at pensjonistene skal gå i pluss når lønnsmottakerne gjør det. Det er viktig. Men det er en avansert modell, og det er behov for å gå gjennom hele reformen, sa Else May Botten fra Arbeiderpartiet.

I underkant av 50 personer overvar den to og en halv timer lange debatten.

Penger og pensjon ble hett tema da de fleste av partienes toppkandidater møttes til debatt i Molde. Foto: Vidar Ryther Myklebust
Klar tale om avkortning i pensjon fra Olbjørn Kvernberg fra Venstre. Foto: Vidar Ryhter Myklebust