Driften av sjukehusa i Møre og Romsdal har kostet mye mer i sommer enn helseforetaket har budsjettert med. Overforbruket skal ha vært på mer enn 30 millioner kroner i juni og juli til sammen.

Alle lederne er innkalt

Etter det Romsdals Budstikke får vite, har direktør Espen Remme og administrasjonen i Ålesund avlyst en heldagssamling som var planlagt for ledere i helseforetaket. I stedet er det innkalt til hastemøte ved hvert av de fire sjukehusa for å snakke om den økonomiske situasjonen og om tiltak som må settes i verk for å kutte kostnader.

Samtlige ledere ved sjukehusa skal ha mottatt innkallingen til hastemøte. Det første møtet skal finne sted ved Molde sjukehus torsdag 24. august. Deretter skal det holdes møte med lederne ved Kristiansund sykehus fredag 25. august, ved Volda sjukehus 28. august og ved Ålesund sjukehus tirsdag 29. august.

Møteplikt for lederne

Alvoret i situasjonen underbygges ved at det i innkallingen til hastemøtet understrekes at alle ledere har møteplikt.

Helse Møre og Romsdal har ikke klart å få kontroll på økonomien i sommer. Etter det Romsdals Budstikke får vite, skal det samlete underskuddet for juni og juli måned ha vært på mer enn 30 millioner kroner. Noen snakker om et overforbruk på 34 millioner kroner.

Regnskapstallene var ved middagstid i dag, onsdag, ikke lagt ut på helseforetakets styreportal på internett.

Overforbruk i vår og sommer

Helse Møre og Romsdal har hatt en tung vår og sommer, hvis pengebruken legges til grunn. Da styret møttes til styremøte i Ålesund 9. mai, viste regnskapsrapporten at helseforetaket i mars hadde brukt 28,2 millioner kroner mer enn det var lagt opp til.

Ved utgangen av april lå Helse Møre og Romsdal 35,9 millioner kroner dårligere enn enn det vedtatte budsjettet. Dersom det viser seg at underskuddet for juni og juli er like stort som for årets fire første måneder til sammen, er det oppsiktsvekkende.

Beklaget underskuddet

I styremøtet i mai kommenterte administrerende direktør Espen Remme det store underskuddet i mars på følgende måte:

– Jeg ble overrasket over underskuddet i mars. Og jeg vil unnskylde og beklage utviklingen som har skjedd. Det kom veldig uventa og er vanskelig å forstå. Når jeg snakker med fagpersonalet vårt, opplever jeg mye positivitet. Det er viktig å bevare roen, og signalisere trua på det vi er i gang med. Vi jobber kontinuerlig med å ha orden på økonomien, sa direktøren.

Sparetiltak på dagsorden

Ansatte Romsdals Budstikke har snakket med, sier de belager seg på at hastemøtene det er innkalt til, vil dreie seg om blant annet tiltak for å redusere kostnader.

Når dokumentene til styremøtet 30. august legges fram, vil de konkrete tallene bli kjent.