Det sørkoreanske Doosan-konsernet satser på vekst i dumpersalget framover – og har som målsetting å doble produksjonen ved fabrikken i Elnesvågen innen utgangen av 2019. Underskuddet i fjor ble for øvrig langt mindre enn de foregående åra.

Omsetninga til Doosan sank fra 296,9 millioner kr i 2015 til 259,6 millioner kr i fjor. Driftsunderskuddet sank i samme tidsrom fra 398,8 til 31,1 millioner kr, mens resultat før skatt gikk fra minus 401,6 til minus 36,7 millioner kr. Det hører med til historien at det store underskuddet i 2015 skyldes en stor nedskrivning som ble foretatt. Doosan har nå 108 ansatte ved fabrikken i Fræna.

Langsiktig og tålmodig eier

Det sørkoreanske Doosan-konsernet, som kjøpte daværende Moxy i 2008, har vært en utrolig langsiktig og tålmodig eier. Doosan betalte 440 millioner kr for Moxy. Siden har sørkoreanerne ikke bare tilført flere hundre millioner kroner i frisk kapital for å sikre driften videre. De har også investert store summer i modernisering og opprusting av dumperfabrikken på Varhol. De tok over et nedslitt produksjonsanlegg. I dag er det i realiteten en ny fabrikk. Produksjonsanlegget er topp moderne, og har kapasitet til et langt større volum enn dagens produksjon.

– Hvilken kommentar har du til 2016-tallene for Doosan Infracore Norway, Kihyuck Kim?

– Vi hadde et år med vekst i enkelte marked. Men salget i Nord-Amerika var lavere enn året før. Vi måtte justere kapasiteten i produksjonen for å tilpasse kapasiteten til etterspørselen.

– Hvilke markeder er nå de viktigste for Doosan?

– I 2016 hadde vi en god økning i våre markedsandeler i New Zealand, Norge og Storbritannia. Disse markedene var viktige for oss i fjor, og vil fortsatt være det framover.

– Hvor mange dumpere produserte dere i fjor – og hvor mange forventer dere å nå i år?

– I 2016 produserte vi 90 dumpere, og i 2017 planlegger vi å produsere 110. Det vil si en økning på ca. 20 prosent.

– I årsrapporten sier dere at dere forventer økt salg i 2017–2019. Hva er målet?

– Målet vårt er å øke det årlige salgsvolumet opp til 180–200 dumpere innen utgangen av 2019. Etter 2019 planlegger vi å øke volumet med ca. 10–15 prosent årlig de påfølgende 3–5 åra.

– I årsrapporten sier dere at det har tatt lenger tid enn forventet å få dumperne inn i Doosans eget salgsnettverk. Er det her et stort markedspotensial som ikke er utnyttet?

– Vi har fortsatt et stort markedspotensial i Nord-Amerika, hvor vår salgsorganisasjon kan forbedres med hensyn til salgspromotering av vår produktlinje, sier Kihyuck Kim.

Doosan Infracore Norway hadde ved årsskiftet en bokført egenkapital på 132,0 millioner kr og en gjeld på 158,3 millioner kr.

Doosan har investert store summer i opprusting av produksjonsanlegget på Varhol, som nå er topp moderne. Foto: Kjell Langmyren