ROMSDAL: Ei kvinne i slutten av 40-åra fra Romsdal har saksøkt kommunen for at skolen ikke grep inn da hun skal ha blitt mobbet på barne- og ungdomsskolen.

Ifølge søksmålet foregikk mobbingen på 70- og 80-tallet.

– Det var gjentatte episoder med psykisk og fysisk mobbing på skolen, som vi mener de ansatte burde ha grepet inn i, forteller hennes advokat, advokatfullmektig Line Karlsvik, til Romsdals Budstikke.

– Folk visste

Ifølge Karlsvik vil de belyse at mobbingen av jenta var godt kjent i omgivelsene hennes.

I retten vil de vise hvilke konsekvenser mobbingen har fått.

– Det gjelder både som arbeidstaker, og voksenlivet ellers. Mobbingen fikk store konsekvenser for hennes psykiske helse. Hun har vært i Nav-systemet i lengre perioder og skal vurderes for uførhet, forteller Karlsvik.

– Hva tenker dere om at episodene ligger så langt tilbake i tid?

– At det som skjedde ligger 30–40 år tilbake i tid, er det en del ekstra utfordringer knyttet til juridisk. Men for noen vil ikke konsekvensen av slike erfaringer manifestere seg før man er voksen, sier Karlsvik.

Ny kommune

Fra før har blant andre Nesset og Aukra blitt saksøkt av tidligere elever etter mobbing.

Karlsvik er forsiktig med å sammenlikne sakene:

– Det er variasjon i slike saker, og det kan det være mange grunner til. Det er likevel interessant at flere i dag er oppmerksomme på hvilke rettigheter de har. Tidligere var det mindre fokus på mobbingens konsekvenser, og ikke det hjelpeapparatet vi har i dag. Man måtte i større grad «bare bite tenne sammen».

Foreldelse blir tema

Fristen for å fremme erstatning er i utgangspunktet tre år, fra og med man blir klar over årsakssammenhengen.

– I noen tilfeller er det 20 år. Det handler om når man ble klar over det, sier Karlsvik.

Partene har så langt ikke hatt kontakt for å komme til enighet.

Ifølge Karlsvik er det lite som tyder på at rettsmekling er aktuelt, men hun viser til at de er åpne for et forlik undervegs.

– Å gå til sak for mobbing, er ingen lettvint måte å få penger på. Det er en stor påkjenning å få rippet opp i alt, og gransket oppveksten og livet sitt. Når man går til sak, er det derfor en grundig vurdering som ligger bak, sier advokaten.

Avviser kravet

Den saksøkte kommunen har begjært seg frifunnet kravet:

– For det første underbygger ikke foreløpige undersøkelser at skadelidte ble utsatt for mobbing, sier kommunens advokat, Sverre Larhammer, til Romsdals Budstikke.

På vegne av kommunen viser han også til at det har gått over 30 år siden kvinna gikk ut fra ungdomsskolen og til saksanlegget i 2016, noe som gjør det til hinder for at årsakssammenhengen skal føre fram, opplyser Larhammer.

– Et eventuelt krav vil dessuten være foreldet. Det er altfor seint i henhold til foreldelseslovens paragraf 9, sier advokaten.

Hovedforhandlingen er satt opp i Romsdal tingrett tre dager fra 14. november.