MOLDE: Antall primærsøkere til musikk, dans og drama ved fylkets videregående skoler har økt med nesten 22 prosent, forteller rådgiver Laila H. Tretnes Nielsen hos utdanningsavdelinga i fylkeskommunen.

– Men det er Molde videregående skole som står for økningen. Her var det 41 primærsøkere. I Volda var det 26, i Kristiansund, på Atlanten 21 (dans medregnet), og i Ålesund, på Fagerlia, var det 28, alle ganske stabile tall, sier Nielsen.

– Hva skyldes økningen i Molde, tror du?

– Jeg tror de har vært veldig flinke til å vise seg fram i ulike sammenhenger, for eksempel gjennom store oppsetninger, sier Nielsen.

Ny kulturskole avgjørende

Molde videregående skole hadde i mange år gode søkertall til linja som ble opprettet i 1994. Normalen lå på 40-45 primærsøkere, og det var alltid søkere som ikke kom inn. De siste seks årene har det vært en dårligere tendens, og alle har fått plass. I 2016 var det bare 17 søkere til linja, som har plass til 27.

– Kullene varierer jo, og det er for tidlig å si om dette er en ny tendens. Men vi tror vi ser effekten av helt konkrete tiltak vi har gjort. Den nye kulturskolen er også viktig. Vi er veldig fornøyd med årets søkertall, sier Marit Mordal, avdelingsleder for formgivingsfag, musikk, dans og drama ved Molde videregående skole.

– Hvilke tiltak har dere gjort?

– Vi la den store produksjonen vår, musikalen, til februar, altså før søknadsfristen gikk ut. Vi spilte hele 10 forestillinger, og dit ble alle 10.klassene invitert. I tillegg har vi invitert ungdomsskoleelevene til omvisning på skolen, det har vi aldri gjort før. Der har de også fått innblikk i at linja også omfatter det som skjer bak scena, som lyd og lys. Dessuten har tredjeklassingene vært ute på pr-turné og spredt informasjon, sier Mordal.

Høyeste karaktersnitt på skolen

Mordal forteller at musikklinja i år har høyeste karaktergjennomsnitt på skolen.

– Det er karaktersnittet som teller, men hvert år kommer også 6-10 søkere inn på spesiell anbefaling, altså med ekstra poeng. Men verken lærere eller elever vet hvem det gjelder, sier Mordal.

– Hva betyr dette for statusen til musikklinja?

– Det setter uten tvil en standard. Det betyr at man må jobbe for å komme inn her. Og nå kan vi få jazzlinje også, sier Mordal.

Venter på statsbudsjettet

Rektor Oddgeir Overå verken tror eller håper de høye søkertallene er et blaff.

– Nå går hele ungdomsbandet Revolt V, som åpnet Jugendfest, på skolen vår. Det er med på å bygge omdømme. Gutta inspirerer, og viser at det går an å lykkes. Det er fortsatt stort å spille i band, sier Overå.

– Hva er status for søknaden om jazzlinje?

– Der har intet nytt skjedd. Vi venter på statsbudsjettet. Men alle vi som jobber med dette, har en følelse av at det går vegen, sier Overå.

– Endelig artig på skolen!

Blant mange spente fjes på den aller første fellesøvingen i salen på den nye kulturskolen, møte Romsdals Budstikke Jonas Hoem Wågbø fra Buggestranda, Max Øverland fra Gossen og Julie Løseth Bergset fra Fræna, alle 16 år.

– Hvorfor har dere søkt musikklinja?

– Jeg har spilt keyboard siden jeg var fem år, og synes det er bra å kombinere studiespesialisering med musikk, sier Jonas.

– Jeg elsker musikk! Jeg synger, og spiller litt gitar, forteller Julie, som egentlig drømmer om å bli lege.

– Jeg har holdt med med musikk hele livet, og spiller el-gitar. Endelig skal det blir artig på skolen!, sier Jonas.

lærekreftene: Jens Kristian Mordal, Mathias Tvedten og Tove Midtbøe Moe er lærere ved Molde kulturskole, som har ansvaret for opplæringa av videregåendeelevene. Foto: ERIK BIRKELAND
spente elever: Max Øverland (16), fra Gossen, Julie Løseth Bergset (16), fra Fræna og Jonas Hoem Wågbø (16) fra Buggestranda kom gjennom nåløyet på musikklinja. Foto: ERIK BIRKELAND