Nesset: – Det er for mange som trekker forhasta konklusjoner før det nødvendige faktagrunnlaget foreligger, sier Orten, som er Høyres førstekandidat på stortingsvalglista.

I går gikk Sylvi Listhaug fra Fremskrittspartiet ut med et klart nei til deponiplanene for uorganisk avfall på Raudsand. Fra før har KrF sagt nei, og mandag sa også Senterpartiets tillitsmannskorps et klart nei.

Må ha svar først

Orten mener det er for lettvint å flagge bastante meninger før utredningen om miljøkonsekvensene ligger på bordet. Først da vil man få svar på hvilken miljørisiko deponiet faktisk innebærer, og konsekvenser deponiet vil ha for andre næringer, mener Orten.

– Dersom de faglige vurderingene konkluderer med at deponiet ikke vil utgjøre noen fare for miljøet eller ha store negative konsekvenser for reiselivsnæringen eller andre næringer i området, så er det aktuelt for Høyre å gå inn for deponi for uorganisk avfall. Men ikke ellers.

Miljøhensyn viktigst

Tidligere er det blitt antatt at deponiet kan gi 50–60 nye arbeidsplasser. Orten understreker at hensynet til miljøet uansett vil veie tyngst.

– Arbeidsplasser er alltid viktig, men det hensynet kan ikke gå på bekostning av sikkerheten for miljøet. Deponiet vil kun være aktuelt dersom det er helt klart at det ikke utgjør en miljørisiko, uansett hvor mange arbeidsplasser det er snakk om.

Nasjonalt ansvar

Orten mener også det nasjonale ansvaret for å finne lagringsplass må veie tungt i vurderingen.

-Det er et nasjonalt ansvar å finne en sikker lagringsplass for denne type avfall. Det er noe vi må ta innover oss. Et sted må avfallet lagres. Raudsand er lansert som ett alternativ. Og dersom de faglige vurderingene konkluderer med at avfallet kan lagres forsvarlig uten noen sikkerhetsrisiko så er det vanskelig å gå imot. Vi kan ikke uten videre si at det må lagres et annet sted.

Kjører planprosessen

Ordfører Rolf Hurlen (H) i Nesset var i desember i fjor i møte med miljøvernministeren om deponiplanene. Hurlen var meget positiv etter møtet, og fikk et samlet kommunestyre med på å starte planprosessen for deponiet. Nå sier Hurlen at det er en endret holdning blant en del lokale politikerne.

– Stemningen har snudd noe. Noen vil også ha stoppet planprosessen. Men reguleringsplanprosessen går sin gang.

Hurlen føler seg helt på linje med sin partikollega Orten, og vil avvente rapporten om miljøkonsekvensene før han tar et endelig standpunkt. Rapporten er ventet i løpet av høsten.

– Når den er klar kan vi starte arbeidet med å legge fram en sak for kommunestyret. Kanskje før årsskifte, sier Hurlen.

– Fikk framsida

Også Arbeiderpartiets Else-May Botten vil avvente konsekvensutredningen. I vinter ble Botten og resten av Mørebenken på Stortinget informert om deponiplanene.

– Da fikk vi framsida framlagt, med muligheten for 50–60 nye arbeidsplasser og at kommunen var positiv. I ettertid har jeg pratet med mange enkeltpersoner, politikere og næringsliv som er skeptiske. Jeg skjønner skepsisen. Men det er for tidlig å ta et standpunkt før konsekvensutredningen er ferdig, sier Botten.