NESSET: Planene om deponiet for farlig avfall i fjellet Bergmesteren på Raudsand har blitt en politisk het sak. Mandag gikk førstekandidaten til Fremskrittspartiet i fylket, Sylvi Listhaug, ut og sa at hun vil arbeide for å forhindre at deponiet kommer til Nesset.

Hva mener regjeringa?

Nå tar KrFs førstekandidat, Steinar Reiten, Listhaugs utspill ett steg videre. Reiten vil ha svar på hvem som snakker på vegne av regjeringa i saka om avfallsdeponiet; er det Listhaug eller klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H).

– Jeg vil gi honnør til Sylvi Listhaug for at hun er tydelig i sin avvisning av avfallsdeponiet på Raudsand. Det er bare Frp og KrF som sier så tydelig at dette deponiet ønsker vi ikke under noen omstendigheter til Møre og Romsdal, sier Reiten til Romsdals Budstikke.

Miljøministeren ser på Raudsand

Men Reiten vil vite hva regjeringa mener. Han viser til at klima- og miljøminister Vidar Helgesen har uttalt seg positivt til Raudsand-planene. Under et møte i vår mellom Helgesen og ordførerne i Porsgrunn i Telemark og Nesset, fikk Helgesen høre at Porsgrunn ikke vil ha deponiet i Brevik, mens Nesset-ordfører Rolf Jonas Hurlen ønsket deponiet til Raudsand.

I en oppsummering etter møtet, skrev Klima- og miljødepartementet følgende: "Vidar Helgesen ga i møtet signal om videre prosess. Han sa at samtidig som han vil følge planarbeidet i Nesset tett, ønsker han parallelt å få fram mer kunnskap om et eventuelt deponi i Brevik i Porsgrunn. Dersom det viser seg at et deponi i Nesset kan dekke de nasjonale behovene for behandling av farlig avfall, vil det ikke være nødvendig at staten involverer seg videre i Brevik".

Krever et svar

– Her har vi to statsråder som står mot hverandre. Vil regjeringa ha deponiet på Raudsand? Eller er det Sylvi Listhaug som snakker regjeringens sak? Det bør folk få vite, sier Steinar Reiten.

Han viser også til at Miljødirektoratet i fjor leverte en utredning som konkluderte med at Brevik i Telemark var det beste stedet å legge et avfallsdeponi.

Skal vise konsekvensene

Det er bestilt en konsekvensutredning av et avfallsdeponi på Raudsand. Steinar Reiten mener det ikke er nødvendig å vente og se hva konsekvensutredningen viser.

– Vi i KrF sier: Vi trenger ikke vente på en konsekvensutredning. Vi sier nei til deponiet nå, sier Reiten.

Syre og sot fraktes med båt

– Hva er KrF begrunnelse for å gå mot et avfallsdeponi på Raudsand?

– Et slikt deponi skal ta imot cirka 500.000 tonn farlig avfall i året. Omtrent halvparten av avfallet er fortynna svovelsyre fra Titan i Fredrikstad. Syra skal fraktes i båt fra Østfold til Raudsand, og blant annet krysse den værharde Hustadvika. En betydelig del av avfallet skal også bestå av sot fra avfallsanlegg. Dette er svært etsende. Når avfallet lagres i fjellet, blir der en del spillvann. Dette spillvannet vil inneholde ulike stoffer, og skal renses så godt det lar seg gjøre før det slippes ut i fjorden. Å legge opp til en omfattende skipstrafikk med syre og sot langs norskekysten, og i tillegg få forurensingsrisiko av fjorden utafor Raudsand, kan vi ikke være med på. Derfor sier vi nei nå, sier Steinar Reiten.