Fra onsdag får kafeen på Moldetorget skjenke øl og vin. – Vi følger ikke egne retningslinjer lenger, sier KrF og SV, som stemte nei.

– Vi har retningslinjer som går på at kjøpesenter ikke skal ha skjenkeløyve, men kommunen har gjort unntak før, forteller Hallgeir Ringstad (KrF) til Romsdals Budstikke.

– Egen inngang kan gi unntak, men tenker vi langt fram har et senter som Moldetorget veldig mange egne innganger. På sikt pulveriserer det intensjonen om å skjerme kjøpesentrene fra servering av alkohol, påpeker Ringstad.

Tvilte seg fram til nei

Han fikk støtte fra SV, etter å ha overbevist dem i formannskapet tirsdag.

– Det ble nei, under tvil. I seg sjøl er skjenking på Den Gode Smak ok, men det er ikke i tråd med retningslinjene vi har vedtatt. Hvis vi ikke greier følge dem, bør de endres. Alkoholpolitikken er jo for å skjerme mindretallets misbruk, ikke for å hindre flertallet i å kose seg, sier Kim Thoresen-Vestre (SV).

Vil servere lokalt brygget øl

Ifølge søknaden ønsker Den Gode Smak å tilby sine kunder husets vin i glass og noen få sorter lokalt brygget øl, sammen med kafeens enkle lunsj- og middagsretter.

Det søkes om bevilling mellom klokka 11 og 17, i tida kafeen serverer lunsj og middag, med en time til å drikke ut kjøpt enhet fram til klokka 18.

– Oppfyller unntak

Rådmannen innstilte på ja. Ifølge kommunens regler skal steder hvor det handles med varer og tjenester, samt serveringssted i butikksenter, ikke gis bevilling.

Unntaket er imidlertid «serveringslokaler som har inngang fra ytre fasade, eller har en beliggenhet som ikke er til sjenanse for allmenn ferdsel eller har et driftskonsept som er i tråd med spiserestauranter» heter det i «Unntak fra alkoholfri sone».

Etter flyttingen ned fra 2. til 1. etasje i Moldetorget, har Den Gode Smak nå en egen inngang opp fra torget ved Dockside.

Ville skjerme barn og unge

Politi, mattilsyn og skatt har ikke kommet med innvending i saka, men Ressurstjenesten, som følger opp rusavhengige i kommunen, viser til at det i Molde som i resten av landet har blitt et økt alkoholforbruk.

Tjenesten påpeker viktigheten av alkoholfrie soner i samfunnet, spesielt på byens kjøpesentre, på idrettsarrangement og på steder og arrangement med en tydelig barn-, unge og familieprofil.

Folkehelsemessige forhold bør vektlegges tyngre enn næringsmessige forhold ved vurdering og tildeling av skjenke- og salgsbevillinger, skriver de.

– Unntakene våre har fått sånn tyngde, og det skal likebehandles, men her kunne vi ha tatt oss litt inn igjen, sier Ringstad, som måtte se slaget som tapt.

Den Gode Smak kan nå starte alkoholserveringen fra og med onsdag 23. august.

– Unntaket har blitt regelen, sier Hallgeir Ringstad (KrF). Partiet har programfestet en restriktiv alkoholpolitikk. I denne saka fikk de også med seg SVs Kim Thoresen-Vestre. Bildet er tatt tidligere. Foto: Bjørn Brunvoll