MIDSUND: Orgelet i Otrøy kirke gjennomgår i disse dager en omfattende renovering. Tyske reparatører startet forrige uke å demontere alle piper og rengjøre det 153 år gamle orgelet.

Orgel fra England

Orgelet ble bygd så tidlig som i 1863 og er et mekanisk Gray & Davidson-orgel fra England. Tidligere har det stått i to kirker i London.

– Orgelet ble ikke den suksessen man hadde forventinger til. Stadige reparasjoner har måttet til, sier kirkeverge Svanaug Lervik, og legger til:

– Nå håper vi får skikk på de stadige utfordringene for organisten vår, David Wiljamson.

Tysk sørvis

– Det er med optimisme vi tar fatt på renoveringen av orgelet, sier den tyske orgelreparatør Ludger Wiemers, som driver det tyske firmaet AD Libitum. Han forteller at det er det tredje orgelet i Norge bare i år firmaet tar en stor sørvis på. Sammen med Christian Grothe og Achim Höntzsch hadde Wiemers kommet langt med demonteringen av orgelet da Romsdals Budstikke var innom.

– Dette orgelet har vi forstått at organistene har hatt problemer med å spille på, sier Wiemers.

– Hva er det som har vært problemet?

– Det er i første rekke å kunne ha en jevn temperatur i kirka så orgelet er stemt til enhver tid. De skiftende temperaturene har gjort det uegnet å spille på. Det blir fort falskt. For tørr luft gir utslag på orgelet som ikke kan yte full rettferdighet i gudstjenester og ved øvrig, sier Wiemers.

Fjernet oljefyren

Det kan kirkeverge Lervik bekrefte.

– Vi har hatt oljefyr som varmet opp kirken. Den har vi nå kuttet ut. Oljefyren har gitt veldig tørr luft og det er tatt for lang tid for å få opp temperaturen. Nå har vi satt i luftflukter for å få en jevnere temperatur, forteller Lervik, som nå håper det elektroniske orgelet blir overflødig.

– Det elektroniske orgelet har vært nødløsningen når orgelet har vært i ustand. Det har blitt bruk mer og mer for det har vert stadige reparasjoner, forteller Lervik.

– Det er ikke billig å ta en slik stor renovering av orgelet?

– Vi har en anbudspris på cirka 250.000 kroner, sier Lervik som gleder seg at det blir rene og fine toner fra orgelet i Otrøy kirke igjen når arbeidet er ferdig.

Den nyrenoverte orgelet skal etter planen stå klart 10. september.

Otrøy kirke i Ugelvik er en langkirke fra 1878 som tilhører Molde domprosti. Byggverket er i tre og har 300 plasser. Den er reist etter tegninger av Jacob Wilhelm Nordan, som også er arkitekten bak Fiksdal kirke og Vistdal kirke. Foto: Ottar Rydjord