FRÆNA: Det siste kvartalet ble det født én ny Fræna-borger hver tredje dag. 36 fødsler fra april til utgangen av juni. Det ga Fræna et fødselsoverskudd på 21 personer de tre månedene.

Og hittil i år har Fræna et fødselsoverskudd på 17.

Satsingen gir avkastning

– Nå ser vi at vi begynner å få igjen for den kraftige satsingen Fræna har gjort med å legge til rette for småbarnsfamilier. Vi har lagt til rette for hundrevis av nye boligtomter, barnehagene er styrket i kvalitet, og vi utvider og oppgraderer skoler og har hevet kvaliteten i skolene. Alt i alt gir dette resultat. Vi ser at Fræna er en attraktiv kommune for småbarnsfamilier, som er den gruppa vi virkelig ønsker skal etablere seg her, sier en oppstemt ordfører, Tove Henøen, til Romsdals Budstikke.

Øyner 10.000 innbyggere

Den ferske oversikten fra Statistisk sentralbyrå over folketallsutviklingen, viser at Fræna er på veg oppover igjen etter å ha vært gjennom en periode uten vekst i folketallet.

2. kvartal i år økte folketallet med 17 personer. Og sjøl om første kvartal var negativ, kan Fræna vise fram vekst i folketallet på sju personer hittil i år. Fræna har nå 9.748 innbyggere.

– For noen år siden hadde Fræna ambisjoner om å nå 10.000 innbyggere. Ser du at dette er et realistisk mål å nå innen få år?

– Ja. Når vi har kommet i gang med kvalitetsløftet i barnehagene og i skolene, og får bygget ut skolebygningene, er et godt grunnlag lagt. Samtidig er det stor aktivitet på boligområdet. Flere nye boligfelt er i gang eller under planlegging. Å nå 10.000 innbyggere er et høyst realistisk mål, sier ordfører Henøen.

Boligtomter i fleng

Ordføreren forteller at Fræna kommune har bidratt til å legge til rette flere boligfelt.

* På Lauvåsen i Malmefjorden er et nytt felt klart med plass til rundt 150 boliger.

* Korsmyra boligfelt i Bud er lagt ut for salg.

* Dalelia i Elnesvågen tar imot flere boliger.

* Nye boligområder er regulert på Tornes.

* På Hustad utvides boligfeltet.

* Flere boliger skal bygges på Haukåsen.

– Dette blir til sammen flere hundre nye boliger. Utbyggingen vil naturligvis skje i etapper, men den viser at vi satser på økt boligbygging og tilflytting, sier ordfører Tove Henøen.

Flere plasser i barnehagene

Hun understreker at for barnefamilier som skal etablere seg, er det tre ting som er viktig å kunne tilby: Gode boforhold, god barnehage og god skole. Vi ser tallene som viser fødselsoverskudd som et tegn på at det er godt å bo i Fræna. Sånn ønsker vi at det skal være, sier Tove Henøen.

– Har kommunen barnehageplass og skoleplass til alle barna?

– Ja, vi skal ha plass til alle barn. Nå har vi fått god barnehagedekning på Jendem-området. Det ligger i planene våre utvidelse av barnehagen på Tornes. Vi skal for øvrig ha en gjennomgang av tilbudet og kapasiteten ved alle barnehagene i nær framtid, sier ordføreren.