MOLDE: I gallerikjelleren i Sandvegen, der kunstnerfellesskapet Sirkel 4 holder til, er det hektisk aktivitet. Om to timer skal kunstverkene til kursdeltakerne henge på veggen, klare til utstilling.

– Det er veldig spennende. Jeg har aldri laget noe sånt før. Nå kan jeg det. Kanskje skal jeg lage flere i framtida, sier Fsahaye Medhanie, og skraper forsiktig vekk fugemasse fra flisene rundt speilet han har laget.

Viktig å komme ut på ulike arenaer

Ved siden av sitter Maryam Mohamed fra Eritrea. Hun forklarer hvordan de begynte med å tegne på papir, før de startet med en treplate, fugemasse og biter av knuste fliser og fat.

– Jeg synes det er fint. Jeg vil henge det på veggen, sier Maryam.

Et puslespill Utstillingen har fått tittelen «Med egne hender». Her er tre av arbeidene utstilt i prosjektgalleriet i kjelleren. Foto: Vera Henriksen

Hun og Fsahaye er to av flere flyktninger som gjennom Molde Voksenopplæring har gått på sommerkurs hos Sirkel 4 de siste tre ukene.

– Introduksjonsprogrammet gir mange muligheter. Dette er et pilotprosjekt, der vi skaper samarbeid på flere arenaer, sier prosjektkoordinator for Molde Voksenopplæring, Ragnhild Sophie Berthinussen, som håper kursene og samarbeidene kan bli videreført.

Andre flyktninger har vært på idrettskurs, og forsøkt seg på klatring, fotball og golf.

– Dette er mennesker som ønsker å bidra, og å mestre, men som er redde, fordi de ikke kjenner oss. Ved å komme ut på ulike arenaer, får de en større og bredere forståelse av det norske samfunnet, sier Berthinussen.

Siste hånd på verket Aida Konbos vasker og pusser av de siste restene av fugemassene på speilet sitt. – Jeg er fornøyd, forteller hun. Foto: Vera Henriksen

Læring begge veger

Kunstnerne i Sandvegen mener de selv har lært like mye av prosjektet som deltakerne.

– Det har vært kulturutveksling over bordet. Og masse latter, og til og med sang, sier Heidi Rødstøl.

– Vi har møtt oss selv og våre fordommer i døra flere ganger. Det har vært et privilegium å møte så flotte folk. Kunst handler jo om nettopp kommunikasjon, sier Ine Harrang, som mener kollektivet har et særlig samfunnsansvar og skal være deltakende i lokalsamfunnet.

– Og vi er overrasket over hvor flinke og arbeidsomme deltakerne er. På fem dager har de fullført to verk hver. Og de har blitt så fine!, sier Eilin Midtbø.