Det sies at det er tre gode grunner til å være lærer; juni, juli og august. Juni og august er på mange måter mine favorittmåneder, men ikke på grunn av sommerferien. I juni avsluttes den treårige videregående opplæringen, og jeg sender mine avgangselever ut i den store verden. Med fem norskkarakterer på vitnemålet, sier det seg selv at vi har fulgt hverandre gjennom år med gleder og frustrasjoner. En norsklærers privilegium er nettopp å kunne følge samme klasse i tre år. August er skolestart og møte med nye forventningsfulle elever.

Etter åtte uker med opplevelser i innland og utland, møter spente elever opp til første skoledag. Avisene er fulle av gode råd til kommende førsteklassinger og deres forventningsfulle foreldre, og da mener jeg våre små håpefulle seksåringer. Likeså spente er mine egne førsteklassinger, Vg1-elevene på den videregående skolen. Før sommerferien avsluttet de 10 år i grunnskolen, en trygg og god tilværelse, og nå venter en ny, annerledes og kanskje tøffere skolehverdag.

Klasser oppløses og nye relasjoner står klare til å utforskes. Mange vil oppleve å komme alene inn til byen for å gå på videregående, mens andre kommer i store gjenger fra by-ungdomsskolene. På videregående samles alle på lik linje til en ny felles start. Nye klasser og nye lærere venter allerede den første skoledagen.

Når klassene blir ropt opp, kjenner vi på spenningen som brer seg over aulaen. Noen er fortvilet over å ikke komme i klasse med bestevenninnen, mens andre gleder seg over mange ukjente navn. Til dere som fortviler; det kommer til å gå veldig bra – selv møtte jeg flere av mine beste venninner da jeg gikk på videregående.

Jeg er norsklektor og min skolestart er den samme hvert år. I august er det 27 nye forventningsfulle ansikter som møter meg. En sjenert klasse, en klasse som skal være sammen i tre år, en klasse som må bruke tid på å bli kjent med hverandre, med skolen og lærerne, og de nye rutinene. Det er mange inntrykk for en helt vanlig 16-åring.

I de kommende ukene er det mye å sette seg inn i. Det kan føles like utfordrende å finne noen å dele skap med som det er å velge hvilket matematikkurs en bør følge. Kanskje bommer man på ett valg eller to, men heldigvis går det bra likevel. I løpet av de siste årene har det blitt et større fokus på bli-kjent-dager. Erfaringsmessig er det viktig å bruke en dag eller to på å myke opp klassen før alvoret starter for fullt. Hos oss på Molde videregående skole har vi en aktivitetsdag med rebusløp – her må lærere og elever samarbeide om ulike praktiske oppgaver.

Det er alltid en fordel å bli kjent med elevene utenfor klasserommets fire vegger. Da er det også enklere for oss lærere å fange opp hvem som trenger ekstra oppmerksomhet eller oppmuntring til å sosialisere seg med resten av klassen. Som lærer er det utrolig viktig at elevene trives – godt sosialt miljø skaper et godt læringsmiljø. Målet med den videregående skolen er å forberede elevene på studielivet og til dels arbeidslivet.

Faglærerne og spesielt kontaktlæreren følger ungdommene tett gjennom disse tre årene. Elevene vet at vi alltid er i nærheten og veileder dem gjennom fag og personlige utfordringer. Det er en enorm tillitserklæring å være en såpass viktig person i ungdommenes liv.

Til alle elever, og spesielt årets Vg1-elever: Lykke til med årets skolestart! Jeg kan garantere at det blir tre år fylt med gleder, frustrasjoner, vurderinger og nye vennskap. Senk skuldrene, ikke sammenlikn karakterer med klassekameratene, engasjer dere, bli selvstendige og ta egne valg, og det viktigste av alt: Nyt ungdomsårene – voksenlivet kommer tidsnok!