Vard satser nå knallhardt på nye marked, etter oljenedturen. For første gang i historien var verftskonsernet representert på havbruks messa Aqua Nor i Trondheim denne uka.

Verftsdirektør ved Vard Aukra og leder for konsernets havbrukssatsing, Geir Larsen, ledet sammen med Vards kommunikasjonssjef Hege Akselvoll en stor delegasjon på Aqua Nor.

– Vi kan nå tilby en helhet av produkter og system innenfor oppdrett; som brønnbåter, fôrbåter, sørvisbåter og flåter, samt oppdrettsteknologi og løsninger med vekt på å bidra til bærekraftig og sunn forretningsmessig drift for oppdrettere. Det enten det er ved kysten eller på havet, i sjø eller på land, sier Hege Akselvoll

– Vi har sett fram til å presentere vår brede portefølje av fartøy, flåter, utstyr og løsninger på AquaNor, sier Geir Larsen.

Vard Aukra har jobbet inn mot havbruksmarkedet de siste to åra, og allerede hatt mange leveranser.

– Det er et veldig interessant marked for oss å komme inn i, sier Hege Akselvoll.

Kjøpte Storvik Aqua

Vard kjøpte i fjor opp Storvik Aqua i Sunndal, som nå har skiftet navn til Vard Aqua. Selskapet har i over 30 år vært en internasjonal teknologileverandør innen fiskeoppdrett, og er kjent for utstyr og system til områder som biomassemåling, fôring og oksygenbehandling.

Vard Aukra har 103 ansatte, hvorav halvparten blir permittert i påvente av nye oppdrag, og Vard Aqua 35 ansatte, fordelt på Sunndalsøra Chile og Skottland.

– Hvordan har responsen vært for Vard i havbruksmarkedet, Hege Akselvoll?

–Vi har fått god oppmerksomhet i den tida vi har vært der. Vi har etablert et veldig godt samarbeid med flere kunder. Vard Aukra har allerede levert en brukbar portefølje. Dette er et spennende marked som kan bli viktig for oss, sier Hege Akselvoll.

Hun er imponert over det de ansatte ved Vard Aukra har gjort etter at de i konernet fikk tildelt havbruk som nytt satsingsområde.

– De brettet opp ermene, og har virkelig stått på. De har utviklet både nye konsept og løsninger. Prosjektene de har bygd til nå er imponerende. Nå må få vi opp volum, slik at vi sikrer arbeid til alle ansatte, sier Hege Akselvoll.

– Vard Aukra har bl.a. levert en sørvisbåt og en forflate til Island. Kunden har meldt tilbake at de er veldig godt fornøyd med valg av utstyr og løsninger. Nå skal Vard Aukra levere en brønnbåt, sier Hege Akselvoll.

– Få opp salgsprosess

Geir Larsen har magge år bak seg i akvakulturnæringa, og har vært på Aqua Nor og Nor-Fishing i Trondheim siden 1994.

– For Vard Aukra er fasen med å komme inn i bransjen nå ferdig. Nå må vi få opp en strukturert salgsprosess og kjøre på. Jeg er imponert over hvor mye bra som har foregått ved Vard Aukra de siste to åra, med utvikling av foringsanlegg, oppkjøpet av Storvik Aqua og utvikling av avlusningsflåter og sørvisbåter. Jeg e veldig imponert over kompetansen, sier Geir Larsen.

Direktør for forretningsutvikling i Dalseide Shipping Services, Kristian Dalseide, er svært godt fornøyd med en avlusingsflåte de fikk levert fra Vard Aukra sommeren 2016. En modell av flåten var utstilt på Aqua Nor.

– Flåten er fantastisk. Byggeprosessen gikk sømløst. Flåten har fungert veldig godt siden vi overtok den, sier Kristian Dalseide. Flåten leies ut til Marine Harvest.