Sola skinner over Molde fjordstuer en tidlig fredags ettermiddag i august. Både i ordets rette forstand og i overført betydning. Denne uka fikk hotellet 9 i rating Booking.com, et hotellnettsted hvor gjester evaluerer oppholdet. Glem stjerner, tre, fire eller fem. Ifølge Heggdal er dette den gjeveste utmerkelsen man kan få. Fornøyde gjester. En sjuendeplass på ei topp ti liste over landets beste byhoteller, mellom Grand i Oslo og The Thief er heller ikke å forakte. Det har vært ei bra uke. Endelig er sommerferien over etter to uker, som egentlig skulle ha vært tre.

– Kona spurte om vi kanskje skulle male huset. Da tok det ikke lange tida før jeg var på jobb igjen, sier han. En kompis, la oss kalle han Åge, var på besøk og de gikk en runde rundt huset. Det blir stille ei stund.

– Liker du ikke å pusse opp du heller? spør Åge. Han kjenner kameraten sin, for Heggdal synes fotballtrening med barna, jobb og action er artigere enn oppussing. Det får vente til han blir gammel.

– Jeg klarer ikke å være i ro. Derfor takler jeg ikke å reise på charterferie, sjøl om det har blitt 25 turer. Ikke takler jeg varmen, å ligge på solseng er gørrkjedelig. Jeg må være aktiv, sier han. Heggdal gleder seg til en travel høst, og viser fram kalenderen på telefonen med så mange prikker at du kan tro du er i ferd med å besvime.

Fotballdrømmen

Siden 2013 har Roy Heggdal vært hotellsjef på Molde fjordstuer, og han beskriver de siste fire åra som et eventyr.

Heggdal vokste opp i Molde, og i Nordbyen store deler av oppveksten. Faren, Ragnar Heggdal, var ordfører uten at Roy merket noe spesielt til det. For han var det fotball som gjaldt.

– Jeg gikk idrettslinja på Molde videregående skole. Det var gode fotball-forhold i byen på den tida, og MFK vant mye, forteller Heggdal, og trekker fram det største høgdepunktet i fotballkarriera. Norway Cup 1991. Rune Hoem var trener, og kom med klar beskjed til spillerne sine.

– For mange av dere er dette det største dere kommer til å oppleve på ei fotballbane.

– Han hadde rett i det. Det var kun Daniel Berg Hestad som virkelig fikk suksess. Han var i grunn hele laget. I semifinalen vant vi 5–1. Daniel scorete alle fem måla, sier Heggdal. I år var Heggdal tilbake på Norway Cup for første gang siden seieren i semifinalen i 91. Som trener for laget til sønnen. Men det var egentlig ikke trener han skulle bli.

– Jeg skulle bli fotballspiller. Hvis Sindre Rekdal kunne spille for A-laget til Molde, var det håp for oss alle, mente vi. Det går et rykte på byen som vil ha det til at Heggdal har spilt for A-laget til Molde. Et rykte han mener han sjøl har satt ut, etter et besøk på 1911 med fotball og tilbehør.

– Vel, du kan si at jeg har spilt på A-laget hvis du legger godviljen til. Det var midt i sommerferien, halve stallen var bortreist, og vi på juniorlaget fikk hospitere opp på A-laget under en treningskamp borte mot Brattvåg, forteller han. Legger man enda mer godvilje til, kan man kanskje si at Heggdal har spilt sammen med Ole Gunnar Solskjær. Han husker i hvert fall da han kom til Molde.

– Han var en ivrig Liverpool-supporter, og hadde skylappene fullstendig på når det gjaldt klubben. Men han gikk det gale med, sier Heggdal, som sjøl er ivrig Liverpool-supporter. Han var på Anfield da Steven Gerrard spilte sin første kamp, og fikk akutt pollenallergi da han overværte Gerrard sette inn det avgjørende målet for Liverpool i sin nest siste kamp for klubben. Det ble ingen proffkarriere, men han er fremdeles aktiv fotballspiller på Bjørset.

– Man kan få mye glede av fotball sjøl om man ikke er proff. Fredag kveld er det bunnoppgjør mot Fiks/Rekdal. Etter at Meek ga seg ble vi et av de nye bunnlaga. Vi skal vise dem hvem som ser det nye Meek, sier han.

Møte med utelivsbransjen

Da han var 18 år begynte han å jobbe på utestedet Ludvig. Der ble interessen for å arrangere vekket for fullt.

– Vi arrangerte skoleball, ungdomsdisko og konserter. Fullt hus og stormende jubel hver eneste gang, forteller Heggdal. Etter videregående tok han seg et friår for å jobbe utelukkende med arrangement og events. Det ble et langt friår. I 1995 gikk turen videre til Dockside. Heggdal var driver og medeier, og beskriver tida som «de 10 gylne år.»

– Det kokte. Vi hadde mat, disko, uteservering, fotball, var stampuben til Tornekrattet. Det var fullt hus og arrangement tre dager i uka. Det er mye for å være Molde, sier han. I 2004 kom han heim, og 13 år seinere er han der fremdeles. På Molde fjordstuer. I begynnelsen var han «mister Løkta.» Arrangerte konserter, humorshow, events. Alle mulige sjangre. Det skal være plass til alle. For fire år siden ble han hotellsjef på Molde fjordstuer, etter at faren ga stafettpinnen videre. Men det var det ikke alle som fikk med seg. For Heggdal står fremdeles i baren, vasker hvis det trengs, og er overalt på huset.

– Vi er litt annerledes enn de andre hotellene, og har aktiviteter og events i tillegg til kurs og konferanse. Det gjenspeiles i de som arbeider her. Vi har en interesse utenfor det vanlige, sier han. Og hotellet går så det suser. Heggdal tror det skyldes to årsaker.

– Kombinasjonen av selve hotellet og folka som jobbe her. Det er en plass med sjel, sier han.

Sammen for reiseliv

For Heggdal er det viktig at det skjer noe konstant. Både på Molde fjordstuer og ellers. På ferietur med familien fikk han fylt opp de tomme hullene i kalenderen.

– Det går ikke an å ha ei helg uten at det skjer noe. Jeg ble utrolig letta da Molde fikk heimekamp i kvartfinalen i cupen. Var litt urolig for at jeg ikke skulle ha noe å gjøre den søndagen, sier han. Slik er det på jobb også. Konserter, humorshow, vin- og ølsmaking. Etter suksessen med tre utsolgte konserter på Løkta i jazzuka, lover han flere liknende arrangement i løpet av høsten og vinteren.

– Moldenserne elsker party og rock. Det fikk vi grei beskjed om etter konsertene med Loveshack og Stagedolls. Jeg elsker den type musikk sjøl, og er glad så mange var enig med meg. Vi visste at di Derre ikke kom hit i sommer, og måtte finne på noe annet som trakk folk. Jeg booka med hjertet, ikke hjernen, sier han. Heggdal henter mye inspirasjon fra kollegaer. Han er med interesseorganisasjonen NHO reiseliv Midt-Norge, der sitter han sammen med hotellsjefer fra regionen. Han beskriver det som krydder i hverdagen. – Jeg brenner for å kombinere reiseliv, kultur og idrett. Norge eksploderer som reiselivsland, og den type kombinasjon er stort i dag, men kan bli mye større, sier han. Heggdal er opptatt av samarbeid.

– Turistene ser ikke fylkesgrensene, fogderistrid og fotballrivalisering. Det er viktig at vi legger det til side og samarbeider om å skape en region som er flott å besøke for de mange turistene som tar turen. Og det får vi til. Vi er kanskje uenig om fotball, men vi er enig om reiseliv, sier han.