MOLDE: Han har tatt turen ut til fylkesveg 662, og stopper flere steder på strekninga fra Kringstad ut mot avkjørselen ned til Mordalsvågen.

– Dette er bare ett eksempel. Det finnes mange dårlige strekninger i distriktet, Bolsøybrua er et annet eksempel. Asfalten er helt nedslitt, sier Johansen.

– Grunnen til at jeg reagerer på dette er at jeg har lang erfaring med etterforskning av alvorlige trafikkulykker. Et av momentene vi ser på i etterforskningen er veg og vegvedlikehold. Det er alltid sjåføren som har ansvaret, men utforming av vegen og nedslitt vegbane kan være utfordringer for trafikantene, forklarer han.

Vannplaning

Det er særlig unge sjåfører han er bekymret for.

– Når man er uerfaren er det ikke like lett eller naturlig å tilpasse farta her. Jeg mener vegen skal være i en slik tilstand at man skal kunne ferdes trygt. Her er det 70 og 80- sone, og det kan potensielt bli livsfarlig ved nedbør, sier Johansen.

Når det kommer regn, blir de grove sporene i vegen fylt med vann. Mellom fire og fem centimeter djupe, flere hundre meter lange.

Djupe spor Når sporene her på 5 cm fylles med vann, blir det stor fare for vannplaning. Det er ikke godt for bilistene å vite hvor djupt det er når vannet ligger her, sier Kjellbjørn Johansen. Foto: ERIK BIRKELAND

– Vi som er utrykkninsgsjåfører merker det godt vi også. Og jeg tør nesten ikke tenke på dem som kjører MC her. Det kan gå riktig ille, sier Johansen.

Han forteller at politiets operasjonssentral stadig får meldinger om vinglete kjøring. Ofte viser det seg at det er edru bilister, men som på grunn av breie dekk sliter med å holde bilen stabilt i riktig posisjon.

– Denne vegen er kraftig trafikkert, inkludert mye tungtransport. Farta er høg, vi får stadig meldinger om råkjøringer her, og nå kommer snart den tida hvor det begynner å fryse på i tillegg, sier en bekymret Johansen i Politiet.

Kommer asfalt

Seksjonsleder for Infrastruktur i fylkeskommunen, Per Ove Nydal, sier det kommer ny asfalt i løpet av 2017.

– Fylkestinget bevilget i juni 22 millioner kroner ekstra til akutte behov for asfaltering. Det var i år satt av 66 millioner kroner i budsjettet som følger Asfaltprogrammet Statens vegvesen utarbeider, sier Nydal.

Den aktuelle strekninga vest for Molde sentrum er en av 12 fylkesveger som får asfalt i høst. Prislappen er 780.000 kr.

– Det blir ny asfalt så snart det er naturlig i forhold til hvor i fylket utstyret som brukes er, slik at vi slipper å transportere det unødvendig mye og langt, sier Nydal.

På oppdrag fra fylkeskommunen skanner Statens Vegvesen alle vegene til fylkeskommunen (3200 km), og gjør en faglig vurdering av hvor det må asfalteres. Det blir lagt inn i neste års Asfaltprogram.